15 april 2024

Nog meer Hollandsche plaatjes van 17P/Holmes

p17holmes-resize.jpgZo’n gat in de bewolking heeft toch echt z’n voordelen, want sterrenkundig Nederland heeft er al dagen op gewacht en direct z’n kans gegrepen. Gisteravond kreeg ik van Paul Bakker, ook zo’n Huygenist, twee foto’s die hij met de groothoeklens van komeet Holmes had gemaakt. Geen close-ups dus, maar wide-angle plaatjes. Paul is ziek (kuche kuche), dus uitgebreid veldwerk zat er niet in. Als ik ’t bij het juiste eind heb zijn de foto’s 180 seconden belicht bij een ISO-waarde van 800 en diafragma 5.6. Toch? En dat alles met z’n Hutech-gemodificeerde Canon 350D. Mooie foto’s hoor. Hierboven Paul als aanwijsstok voor de komeet. Die andere foto is hier te vinden. Kort na Paul’s mail kwam ook Peter Pulles (ook al zo’n Huygenist) met een sloot prachtige foto’s van Holmes aan. Eentje daarvan is hieronder te vinden. De anderen zijn hier, hier en nog eens hier.

comet-holmes_30-10-2007_22h35m-met_60x10sec-exp_f-69_80-mm-f-555-mm-wo-df_iso-800_peter-pulles_resize.jpgDe opnamen zijn gemaakt met een Canon 350D, de overzichtfoto met een Tamron 24 mm lens op f3.5 en de detailopname met een William Optics 80mm f6.9 doublet fluoriet telescoop. De overzichtopname is een enkele belichting van 20 seconden, de detailfoto is een combinatie van 60 opnamen van 10 sec, alles op iso 800. Peter zit ergens in de polder bij Arkel en hij fotografeerde de komeet tot het moment dat de maan boven de horizon kwam. In de 17e en 18e eeuw was Nederland beroemd om z’n schilderijen van landschappen en wolkenvelden door de Hollandsche meesters. Plaatjes van Paul en Peter zijn toch de Hollandsche meesters van de 21e eeuw? 🙂

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  OK, stelletje ranzige geluksvogels….gefeliciteerd met al die mooie kometenplaatjes……maarre U zijt niet de enige die op “kom-eten jacht” zijn geweest want den schrijver dezes en geachte astro-collega Wim Bijl waren geheel gepakt en gezakt met statieven, digitale camera’s ..etc..etc gisteravond in den biesbos ook heel wat van plan……
  Maar…grrrr….helaas schoof er net op het moment van fotograferen een dikke brede band van bewolking tergend langzaam VOOR komeet Holmes…….op dat moment door mij meteen komeet Hommelus genaamd…..en aange zien die band bewolking weinig aanstalte leek te gaan maken om binnen een uurtje of zo weer op te rotten hebben dan maar weer met chagrijn in het lijf alles weer ingepakt en naar huis gereden.
  Wat een rothobby is het soms……nou ja, ik neem maar aan dat dat hemelse spaarlampie nog wel een paar daagies extra daar hoog aan den hemel zal blijven hangen voor een volgende poging!!

  Gefrustreerde groeten,

  Jan
  P.S. Het is overigens niet allemaal kommer en kwel want gisterenmiddag kwam het door mijzelve gereviseerde (lees uit de goede onderdelen twee 40 jaar oude motoren opgebouwde) motor van mijn 38 jaar oude 2CV…(vroeger beter bekend onder de naam “Astoduck”) zonder problemen tot leven. Heerlijk dat geluid en die fijne Al Gore onvriendelijke uitlaatluchten, Hmmmmmm!!
  Het vorige blokje overigens, liep een paar dagen daarvoor, na 150 000km (en da’s heel veel voor zo’n ding!!),eindelijk glorieus in puin op de snelweg!!
  Het blokje is dood, leve het nieuwe blokje!!

 2. Ja kan natuurlijk ook wachten tot Holmes zo helder wordt dat ‘ie gewoon een gat door de bewolking brandt. 🙂 Hè Brandt? Dat zou wel mooi zijn. Over eenden gesproken: ik ben vandaag met vrouw & kidz naar Avifauna geweest. Ook daar veel eenden gezien. Kwak kwak…
  Als je Holmes de volgende keer wèl in het visier krijgt: foto’s met de webcam nemen hè en dan opsturen!

 3. hallo

 4. Hallo Melissa. Zeg ’t eens 🙂

Speak Your Mind

*