12 juni 2024

Chinezen willen regenvrije Olympische Spelen

Het Olympische Vogelnest-stadion in Peking

Credit: HERZOG & DE MEURON, JACQUES HERZOG, PIERRE DE MEURON

Nog ruim zes maanden [1]Zeg maar 188 nachtjes slapen. en dan starten in China de Olympische Zomerspelen. Chinezen hebben graag alles onder controle, dus volstaan ze niet alleen met een vlekkeloze openingsceremonie in het Olympisch Stadion (zie afbeelding) en ongetwijfeld talloze door Chinezen gewonnen gouden medailles. Ze willen ook het weer volledig beheersen. Bij het Meteorologische bureau van Peking hebben ze een speciale afdeling weermanipulatie en die heeft twee strategieën bedacht om ongewenste regenval tegen te gaan.  Voor wolken die kouder dan 0ºC zijn willen ze vloeibare stikstof gebruiken om het aantal regendruppels te vermeerderen. Dat lijkt averrechts te werken, maar de diameter van de regendruppels neemt hierdoor af en daardoor neemt ook de kans af dat ze omlaag komen. Wolken die warmer zijn willen ze te lijf gaan met het injecteren van zilverjodium. Druppels grijpen zich vast aan de zilverjodiumdeeltjes en dat schijnt de verdere ontwikkeling van de wolken weer tegen te gaan. En als dat allemaal niet helpt hebben ze nog een troef in petto: de wolken juist wel laten uitregenen, maar dan ergens veilig buiten Peking waar de sporters en toeschouwers er geen last van hebben. En als dá t ook niet lukt: gewoon het dak boven het stadion dicht doen. 😉 Bron: Daily Galaxy.

Voetnoten

Voetnoten
1 Zeg maar 188 nachtjes slapen.
Share

Comments

  1. Bij de totstandkoming van deze OS zijn arbeiders verongelukt, gezinnen uit hun huizen verdreven enz. De Olymische gedachte is vanaf de tachtiger jaren al via het afvoerputje weggespoeld.

    De OS zijn nog slechts:’het moet mooier, groter, duurder, spectaculairder.’ Dat zij een techniek willen inzetten om een regenvrije OS te hebben verbaast mij niet. Nu de smog nog!

Speak Your Mind

*