20 april 2024

Wat gebeurt er als een klein zwart gat de Aarde raakt?

Wat gebeurt er als een klein zwart gat de Aarde raakt?

Credit: IPMU/Khriplovich et al. (2008)

De laatste tijd lezen/horen/zien we nogal eens dat planetoïden redelijk dicht in de buurt van de Aarde of Mars komen. Maar stel nou eens dat het niet een Near Earth Asteroid is, maar een Near Earth Black Hole, die de Aarde nadert én die ‘m nog raakt ook? Wat dan? Over die vraag hebben enkele natuurkundigen van het Budker Institute of Nuclear Physics in Rusland en het INTEGRAL Science Data Center in Zwitserland zich gebogen. Het ging daarbij niet om ‘gewone’ zwarte gaten die na een supernova-uitbarsting van zware sterren ontstaan, laat staan om superzware zwarte gaten die zich alleen ophouden in de centra van sterrenstelsels. Het ging de onderzoekers om kleine zwarte gaten, de zogenaamde Primordial Black Holes (PBH). Theorieën voorspellen dat deze kunnen ontstaan tijdens de oerknal, die zich zo’n 13,7 miljard jaar geleden afspeelde. Daarbij zouden ze volgens het door Stephen Hawking in 1975 beschreven verdampingsproces langzaam maar zeker gewicht verliezen, tot ze hun laatste beetje massa met een grote knal uitblazen. Héél kleine PBH’s zouden op die wijze al verdwenen zijn, maar diegenen met een massa van 1012 kg (zeg maar 1.000.000.000.000 kg) zouden heden ten dage nog moeten bestaan. Da’s zo’n beetje het gewicht van een flinke berg.

Omdat al die massa gepropt zit in een singulariteit is de straal van een dergelijke PBH slechts 1.5×10-15 meter, vergelijkbaar met de grootte van een proton. De Aarde zou op twee manieren merken dat het geraakt wordt door zo’n PBH: er komt kinetische energie vrij bij de botsing én er is Hawkingstraling van de verdamping. Maar die kinetische energie blijkt uit de berekeningen minimaal: ongeveer 1 ton TNT over het gehele pad dat het PBH door de Aarde volgt. We hebben het over snel bewegende PBH’s, die dwars door de Aarde zullen vliegen. Van slomere PBH’s is eerder al geopperd dat deze ‘gevangen’ kunnen raken in het centrum van de Aarde. De botsing van de snelle PBH’s zal hoogstwaarschijnlijk niet eens opgemerkt worden. Er zullen geen aardbevingen plaatsvinden. Noppes catastrofe dus. Het enige merkbare is gevaarlijke straling langs het pad dat de PBH volgt, in de vorm van electronen en positronen. Afijn, u kunt allen weer rustig gaan slapen. 🙂 Het hele verhaal van de natuurkundigen is hier na te lezen. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. Interessant nieuws, maar wel heel erg speculatief.
  Een gewoon atoom kun je ook als een singulariteit beschouwen – ze neemt zelfs lichtenergie op.
  Vermenging met andere “singulariteiten” vindt dan op bescheiden schaal plaats – we noemen het moleculaire verbinding.
  We komen hier op het raakvlak met de onderliggende werkelijkheid die de afzonderlijke eigenschappen van dit heelal dicteert maar voor altijd verborgen blijft (behalve in de werkzaamheid).
  Jammer dat er in de huidige fysica nauwelijks gespeculeerd wordt vanuit oorzakelijke verbanden tussen de waargenomen fysische verschijnselen.
  Alle pogingen worden verklaard vanuit de schijnbare noodzakelijkheid van de uniekheid van afzonderlijke entiteiten – of we het nu atomen of quarks noemen (ART en QM).
  Het is gewoonweg onmogelijk om vanuit de kleinste ruimte (de Plancklengte van een quant) de diversiteit en de eigenschappen van de natuurkundige wetten te herleiden.
  Toch doet het huidige standaard model hiertoe zijn uiterste best.
  Één quant zou letterlijk alle eigenschappen moeten bezitten die leiden tot alle specifieke eigenschappen van het ganse heelal.
  Dat dit totaal onmogelijk is ligt voor de hand.
  Een verdampend atoom is al net zo onwaarschijnlijk als een verdampende singulariteit, toch wordt hierop serieus ingegaan vanuit de huidige wetenschappelijke theorie.
  Leuk nieuws dus, maar met weinig inhoudelijke waarde.

 2. Stomme vraag misschien, maar wat bedoel je precies met een quant?

 3. Sorry, geen stomme vraag Adrianus – met quant bedoel ik kwant.

  Met de Placklengte wordt de kleinste afstand bedoeld – de kwantumlengte, ongeveer 10 tot de macht 35 meter.
  Het huidige standaardmodel gaat uit van de unieke eigenschappen van elk deeltje maar als je dat vertaald naar de eigenschappen van de kleinste ruimte heb je echt een probleem.

 4. Moet natuurlijk Plancklengte i.p.v. Placklengte zijn 🙂 en tien tot de macht Min 35 meter…
  Wederom sorry voor de typefouten – maar hoe kun je nog na-editten in de tekst – dit was toch eerder mogelijk?!

 5. eh.. zit er geen editknop bij je commentaar? Raar.

 6. Geeft niet, maar voor de update kon je heerlijk editten tot (geloof ik) zo’n 10 minuten en kwam er een timer – was ideaal.

 7. Volgens mij kan je reacties weer editten. 15 minuten de tijd per reactie. 🙂

 8. ANNEEECIIIMMMMMMMMMMM

 9. Ik had gelezen over dat de wereld vergaat 21 Oktober 2008?

  Hallo, alsof jullie zelf een dag kunnen vaststellen ..

  Alleen God wanneer de Wereld vergaat en niet al die wetenschappelijke shit!

  Okaay, later!

 10. Sara, dinsdag 21 oktober zou de Aarde vergaan? mmmmm, nooit van die datum gehoord. Is wel tijdens de herfstvakantie. Zonde… 🙂

  Eerder!

 11. De aarde word door hem zelf verwoest door aardbevingen en groote rampen door iets andrs kan niet om het verdamt in de damp kringen

  zoals als groote rots blokken is bewezen dat het niet kan

  alles wat hier staad is verzonnen om mensen bang te maaken

  wand het kan niet en is onmogelijk

  wand wij doen er onderzoeken naar en bootsen het naar

  maar wat hier staad zulke onzin heb ik nog nooid gezien

  🙂

  grt

  Bioloog

 12. de aarde is rond maar niet helemaal anders zouden deze twee getallen dezelfde zijn 645832 645812 zie het verschil ik ben blij dat ik dit mocht delen dank u wel

 13. en een ster word er helemaal ingezogen in een zwartgat .en ze zeggen hierboven er gebeurt niks .alahoema

Speak Your Mind

*