23 september 2018

Vreemde pulsar stelt sterrenkundigen voor raadsel

Voorstelling van de baan van J1903+0327 rechtsSterrenkundigen hebben weer iets vreemds ontdekt: een snel ronddraaiende pulsar1 die een zeer grote en elliptische, langgerekte, baan heeft rondom een gewone zonachtige ster. Het vreemde eraan is dat andere pulsars cirkelvormige kleine banen hebben rondom het gemeenschappelijk middelpunt dat ze met een andere ster hebben. Ook is de pulsar, die de prachtige naam J1903+0327 heeft, zwaarder dan z’n soortgenoten. Tenslotte is een zonachtige begeleider in afwijking van andere begeleiders van pulsars in dubbelstersystemen. J1903+0327

Noten
  1. Da’s eigenlijk een contradictio in terminis: alle pulsars draaien per definitie snel rond. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.