25 september 2018

Hoe lang overleef je in de ruimte zónder ruimtepak?

Reacties

 1. ik ben slim

 2. ik ben slim

 3. Een tijd van anderhalve minuut lijkt me wat aan de lange kant. In het geval van het ongeluk met de Sojoez 11 in 1971, waarbij de druk in de cabine wegviel op een hoogte van 168 km, werd de biomedische data van één kosmonaut opgenomen, deze kosmonaut was dood binnen 40 seconden.

  • Ik weet niet of een verblijf zonder ruimtepak in de ruimte vergelijkbaar is met een capsule die onderweg in de dampkring z'n druk kwijtraakt. Je weet ook niet of die kosmonaut daaraan gestorven is. Of is dat wel bekend?

 4. Op de pagina over Georgi Dobrovolsky en de vlucht van de Sojoez 11 op astronautix.com valt hier wat meer over te lezen, met een nog kortere overlevingstijd dan hierboven, deze was afkomstig van Wikipedia.

  Dobrovolsky was één van de drie kosmonauten aan boord en hij was de drager van de biomedische recorder. Te lezen valt: “The medical experts have already determined that the cosmonauts died from depressurisation of the spacecraft. The crew have haemorrhages in their brains, blood in their lungs, and nitrogen in their blood. The flight recorder shows that four seconds after the depressurisation began Dobrovolsky’s breathing rate went to 48/minute (normally 16/minute), asphyxiation began, and 20 to 30 seconds later he was dead.” En ook: “The cabin recorder showed the pressure had gone from 915 to 100 mm in 130 seconds.”

  Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je langer zou overleven geheel onbeschermd in het vacuum van de ruimte dan in een afgesloten cabine waarvan de druk ook nog over enige tijd wegvalt, zoals in het geval van de Sojoez 11. Als de kosmonauten toen binnen enkele tientallen seconden stierven dan lijkt me dat de overlevingstijd in het vacuum van de ruimte eerder korter dan langer is.

  (links: http://www.astronautix.com/astros/dobolsky.htm en http://www.astronautix.com/details/lan51850.htm)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.