18 mei 2024

Hoe lang overleef je in de ruimte zónder ruimtepak?

Hoe lang kan je in de ruimte overleven zónder beschermend ruimtepak?

Leuke vraag voor Triviant [1]Of heet dat nou Trivial Pursuit?: hoe lang kan een mens in de ruimte overleven zónder de bescherming van een ruimtepak? Dat het niet lang zal zijn dat zal niemand verbazen, maar toch ben je niet in één klap morsdood. Er is een Hoe-lang-kan-ik-in-de-ruimte-overleven-calculator waarmee je de tijd kan uitrekenen die je in de ruimte kan overleven. Het hangt af van je leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand hoe lang je het daarboven uithoudt. Tijdens het invullen van de vragen blijkt er ook reclame in te zitten (‘Wil je een iPod winnen?’), maar die moet je maar eventjes voor lief nemen. Hoe betrouwbaar de calculator is weet ik ook niet, maar ik denk wel dat het aardig klopt. Mijn scoreWil je mijn score weten? Die staat hiernaast. Na die 95 seconden is m’n bloed gekookt, zijn m’n oren geknald, ben ik bevroren en zijn er nog een paar vervelende dingen met m’n lichaam gebeurd. Doet mij trouwens denken aan verschillende science-fictionfilms, o.a. eentje met Sean Connery en een ander met Arnold Schwarzenegger (op Mars) waarin je mensen in het vacuum van de ruimte uit elkaar ziet knallen. Leuk onderwerp, nietwaar? 🙂 Bron: NewScientist.

Voetnoten

Voetnoten
1 Of heet dat nou Trivial Pursuit?
Share

Comments

 1. ik ben slim

 2. ik ben slim

 3. Een tijd van anderhalve minuut lijkt me wat aan de lange kant. In het geval van het ongeluk met de Sojoez 11 in 1971, waarbij de druk in de cabine wegviel op een hoogte van 168 km, werd de biomedische data van één kosmonaut opgenomen, deze kosmonaut was dood binnen 40 seconden.

  • Ik weet niet of een verblijf zonder ruimtepak in de ruimte vergelijkbaar is met een capsule die onderweg in de dampkring z'n druk kwijtraakt. Je weet ook niet of die kosmonaut daaraan gestorven is. Of is dat wel bekend?

 4. Op de pagina over Georgi Dobrovolsky en de vlucht van de Sojoez 11 op astronautix.com valt hier wat meer over te lezen, met een nog kortere overlevingstijd dan hierboven, deze was afkomstig van Wikipedia.

  Dobrovolsky was één van de drie kosmonauten aan boord en hij was de drager van de biomedische recorder. Te lezen valt: “The medical experts have already determined that the cosmonauts died from depressurisation of the spacecraft. The crew have haemorrhages in their brains, blood in their lungs, and nitrogen in their blood. The flight recorder shows that four seconds after the depressurisation began Dobrovolsky’s breathing rate went to 48/minute (normally 16/minute), asphyxiation began, and 20 to 30 seconds later he was dead.” En ook: “The cabin recorder showed the pressure had gone from 915 to 100 mm in 130 seconds.”

  Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je langer zou overleven geheel onbeschermd in het vacuum van de ruimte dan in een afgesloten cabine waarvan de druk ook nog over enige tijd wegvalt, zoals in het geval van de Sojoez 11. Als de kosmonauten toen binnen enkele tientallen seconden stierven dan lijkt me dat de overlevingstijd in het vacuum van de ruimte eerder korter dan langer is.

  (links: http://www.astronautix.com/astros/dobolsky.htm en http://www.astronautix.com/details/lan51850.htm)

Speak Your Mind

*