4 december 2023

Lezing: fractale kosmologie

fractale kosmologie bij Huygens

Credit: Melinda Green

Vanavond houdt R. de Jong bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens een lezing over fractale kosmologie. De lezing zou eigenlijk op vrijdag 13 juni hebben plaatsgevonden, maar vanwege het feit dat het Nederlandse elftal die avond zonodig tegen Frankrijk moest voetballen heeft het bestuur besloten de lezing naar 27 juni te verplaatsen. Het thema fractale kosmologie staat toevallig deze week in de picture vanwege de SDSS-waarnemingen die uitwijzen dat er tot een schaalgrootte van maar liefst 300 miljoen lichtjaar een fractaal patroon in het heelal te zien is. Even een korte intro tot R. de Jong’s lezing: De natuur- en sterrenkunde houdt zich bezig met het verklaren van alles wat zich in de natuur afspeelt. Hiervoor is het nodig om de natuur te beschrijven, en dat valt niet mee. Hoe beschrijf je natuurgetrouw een boom, het maanoppervlak met al zijn kraters, het weer of de verdeling van de sterrenstelsels? De weersverwachting wordt na een dag al onzeker omdat grootschalige, maar tegelijk ook met kleinschalige verstoringen dan ineens belangrijk beginnen te worden. Computermodellen ondersteunen het natuurgetrouw beschrijven van de werkelijkheid maar ook dit is maar een model dat zijn beperkingen kent. De fractalmeetkunde is gereedschap om complexe vormen en structuren, op eenvoudige wijze, en tegelijk veel nauwkeuriger te beschrijven dan met de veelal bekende meetkunde. Met de fractalmeetkunde kun je de ouderdom van planeetoppervlakken bepalen, maar ook antwoord geven op de vraag waarom alles van klein (=atomen) tot groot (=sterrenstelsels) om elkaar heen beweegt. De fractalmeetkunde maakt daarbij niet alleen gebruik van de wetten van de zwaartekrachten maar ook met die van de elektromagnetische krachten. Als je het principe van de de fractalmeetkunde eigen gemaakt hebt, ga je het zelf spontaan toepassen op je fluctuerende aandelen of op het nieuwe modeontwerp dat je aan het ontwerpen bent. Misschien ga je wel fractale landschappen herkennen of fractale muziek componeren. Lezing start 20.00 uur en de route naar Huygens staat hierzo.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: