16 september 2019

Het einde van de theorie

Voorbeeld van een theorie, de ChaostheorieChris Anderson, onthou die naam. Hij zal net als Francis Fukuyama de geschiedenis in gaan als de verkondiger van het einde van iets. Voorspelde de laatste het ‘Einde van de Geschiedenis’ in 1989, Anderson voorspelt in het laatste nummer van het technologieblad Wired het ‘Einde van de Theorie’. Vroeger, toen de wereld nog een stuk eenvoudiger was, was de volgorde in de wetenschap altijd: iemand bedenkt een theorie, een hypothese, een model, ergens in een stoffige studeerkamer, en vervolgens gaat men kijken via wetenschappelijke experimenten en observaties of de theorie wel of niet klopt met de werkelijkheid. Verificatie en falsificatie heet dat geloof ik, ooit bedacht door Karl Popper. Anderson zegt nu dat die volgorde achterhaald is. Uitgangspunt voor hem is namelijk de gigantisch grootte hoeveelheid data die opgeslagen ligt in megagrootte

Reacties

  1. Mooie theorie.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: