2 februari 2023

Een vrolijk openingsavondje bij Huygens

de gereïncarneerde Meade StarfinderAfgelopen vrijdag startte sterrenkundevereniging Christiaan Huygens het ‘naseizoen’ met een geanimeerde openingsavond. Ondergetekende had de eer om de eerste helft van de avond een praatje te houden over diverse onderwerpen die in de Astroblogs de revue waren gepasseerd. Dat ging voornamelijk over het zonnestelsel, met aan het einde een uitstapje naar enkele objecten daarbuiten. Ik kan moeilijk over mijzelf oordelen, maar ik geloof dat ’t wel in goede aarde viel. De voorspelde regen van tomaten bleef uit. 😀 Ik besloot m’n presentatie met wat beelden van Patrick Moore’s Sky at Night, eigenlijk als verjaardagskado voor jan Brandt, die die gedenkwaardige 29e augustus weer een jaartje ouder werd. Daarna was het de beurt aan André Heijkoop, die wat sheets liet zien van de extreme makeover van de Meade Starfinder (20 Mb). De sheets toonden af en toe gruwelijke beelden van een telescoop vermalen in de shredderarmen van één of andere kraan, maar wat er uiteindelijk terechtkwam van de Meade mag er zeer zeker wezen (zie foto hierboven). Ik geloof dat Henk, Leo en de genoemde André zich terecht extreme makeoverspecialisten mogen noemen. Na de beelden van André had Peter Boot, vice-voorzitter van de club, wat fraaie plaatjes die hij in Zuid-Frankrijk tijdens z’n vakantie geschoten had. Onder andere eentje waarop een heldere meteoor te zien was, per toeval op de gevoelige plaat vastgelegd. De nieuwe C11 van HuygensNa de afdeling Binnen was het de beurt aan de afdeling Buiten en gingen we bij een heldere hemel waarnemen, zowel met de gereïncarneerde Meade Starfinder als met de nieuwste aanwinst van Huygens, de C11 (zie foto hiernaast). Paul moest die laatste nog wel collimeren [1]Het collimeren van een telescoop is het met elkaar in lijn brengen van de optische componenten (lensen, spiegels, prisma’s en oculairen)., maar toen dat eenmaal gebeurd was was het genieten geblazen. Kortom, een vrolijk openingsavondje bij Huygens. Wie geïnteresseerd is in de rest van de aktiviteiten dit seizoen moet het programma maar es bekijken.

Share

References

References
1 Het collimeren van een telescoop is het met elkaar in lijn brengen van de optische componenten (lensen, spiegels, prisma’s en oculairen).

Comments

  1. Voor diegenen die de presentatie van de “extreme makeover” van de Meade Starfinder nog een keer willen zien: Hier te downloaden.
    Het bestand is ongeveer 20MB groot!

  2. Niet allemaal tegelijk downloaden! 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: