18 februari 2019

Europa presenteert z’n Magnificent Seven

De Magnificent Seven

De Magnificent Seven

Gisteren en vandaag kwamen 200 Europese wetenschappers bijeen in Brussel op de derde Roadmap Workshop om de doelen te bespreken die de Europese astro-deeltjeswetenschappen de komende jaren wil bereiken. Dertien Europese landen hebben zich daartoe verenigd in

Reacties

 1. Hoe zit dat met het protonverval vraag ik me af, is het al eens waargenomen?

  “In particle physics, proton decay is a hypothetical form of radioactive decay in which the proton decays into lighter subatomic particles, usually a neutral pion and a positron. Proton decay has not been observed. There is currently no evidence that proton decay occurs.

  In the Standard Model, protons, a type of baryon, are theoretically stable because baryon number is approximately conserved. That is, they will not decay into other particles on their own because they are the lightest (and therefore least energetic) baryon.

  Some beyond-the-Standard Model grand unified theories (GUTs) explicitly break the baryon number symmetry, allowing protons to decay via new X bosons. Proton decay is one of the few observable effects of the various proposed GUTs. To date, all attempts to observe these events have failed.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Proton_decay

 2. Nee, protonverval is nog nooit waargenomen. Wel zijn er limieten gesteld en zou de halfwaardetijd van een proton minstens 10^35 jaar ( 😯 ) bedragen. Dat wil zeggen àls ze inderdaad vervallen.

 3. Ik begrijp dat gedoe met neutrino´s en donkere materie toch niet zo goed hoor. Is er eigenlijk al een degelijk bewijs dat deze dingen bestaan of zijn het theoriën ? En is het belangrijk dat we het weten/kennen?

 4. Yep, neutrino’s zijn al sinds de jaren zestig daadwerkelijk waargenomen. En donkere materie is indirect bewezen door z’n effecten op de rotatiecurves van sterrenstelsels en de gravitationele lenseffecten. Maar direct is DM nog nooit waargenomen.

 5. Eeeeh, alle waarneming van neutrino’s zijn indirect.

  Of heb je ze met eigen ogen gezien? 😉

  Het model dat we zelf geschapen hebben gaat uit van bepaaalde vooronderstellingen.

  Deze lijken bevestigd door de (indirecte) waarnemingen.

 6. Ja, direct zijn ze niet gezien, maar afgeleid. Zo heeft Enrico Fermi ze ook in de jaren dertig bedacht: omdat er bij botsingen tussen bekende elementaire deeltjes telkens een klein beetje energie ‘lekte’, hetgeen hij verklaarde door het bestaan van een onbekend deeltje dat hij neutrino (klein neutron) noemde.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: