28 september 2023

De Irisnevel in Cepheus

De Irisnevel

De Irisnevel

Zie hier de Irisnevel, oftewel NGC 7023 alias Caldwell 4 alias LBN 487 in het sterrenbeeld Cepheus. Vereeuwigd ergens in Zuid-Frankrijk door Paul Bakker, alias Mount Paulomar, met z’n 80 mm William Optics refractor en Hutech modified Canon 350D. Als ik Paul’s cryptische benaming van de foto [1]20081002-ngc7023-WO80mm-8x485s-3×300-tvff-fuvir-ps_filtered_Formaat wijzigen.jpg. ontleed denk ik dat acht foto’s van 485 seconden en drie foto’s van 300 seconden aan de basis ervan hebben gestaan. Eh… da’s ongeveer een uur en een kwartier. Paul mailde dat de foto ruim twee uur belicht is, dus ergens zal ik wel een foutje hebben gemaakt. Nou ja, doet er niet toe. Het is gewoon een schitterende foto van deze reflectienevel. Dat is een nevel die, zoals de naam al zegt, tot lichten wordt gebracht door de verlichting van een heldere ster. Dat is in dit geval de ster SAO 19158 (magnitude 7), die je centraal in de Irisnevel ziet. De Irisnevel staat 1.300 lichtjaar van de Aarde verwijderd en hij is ongeveer 6 lichtjaar in diameter. Het mooie van de nevel is dat als je ‘m flink vergroot dat er om de nevel een donkere rand schijnt te zitten, waar minder achtergrondsterren te zien zijn. De nevel ‘hangt’ daardoor als het ware in de hemel. Héél erg mooi om te zien. 😀

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 20081002-ngc7023-WO80mm-8x485s-3×300-tvff-fuvir-ps_filtered_Formaat wijzigen.jpg.

Comments

  1. Oeps, de foto is inderdaad bijna 80 minuten belicht, en geen 2 uur Ik had de mislukte opnamen zeker meegerekend 😉

    Mountpaulomar

  2. Mooie naam trouwens, de irisnevel. Waar ken ik die naam ook weer van? 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: