5 december 2023

De maan boven Arkel

Vrijdagavond 7 november nam Peter Pulles, de bekende astrofotograaf, vanaf z’n nieuwe waarneempost de maan waar en legde ‘m direct vast op de digitale korrel. Hier Peter’s impressie van die allereerste first-light gebeurtenis in de polder van Arkel: “Vrijdagavond was het onverwacht enkele uren behoorlijk helder. Tussen de overtrekkende wolken en later nog even bij volledig heldere hemel heb ik voor het eerst sinds lange tijd en voor de eerste keer met/vanaf de nieuwe opstelling, de maan op de (digitale) korrel genomen. Ik heb op iso 200 gewerkt bij een belichtingstijd van 1/90e seconde door middel van een Canon350d aan een William Optics 80mm f7 Doublet Fluoriet apo op een G41 montering. Alles kan vanaf afstand, van binnenuit de ‘controlroom’ worden bediend 🙂 :

  • het scherpstellen via de motorfocus op de WO80DF met JMI-PCFC software en DFSLR Focus
  • met diezelfde software ook de foto’s maken en binnenhalen op de PC
  • de montering via de Pulsar sturing software naar telkens een ander deel van de maan dirigeren

Ik heb zes enkelvoudige prime focusopnamen in JPEG fine small formaat (had beter RAW large kunnen doen maar had er geen erg in dat de camera in de focusmode op JPEG small staat), onbewerkt geconverteerd naar bmp en aan elkaar geplakt met Imerge en toen nabewerkt met ACDSee PRO 8.0 (1x verscherping en shadows/highlights opgehaald). De seeing was hier in de polder een tijdje uitzonderlijk goed (4 op 5) bij een transparantie van 3 op 5. Het is een gedownsizede opname en weer geconverteerd naar jpeg want het origineel bmp is 4 Mb groot. Ondanks dat er bij de conversie wat artefacten optreden (horizontale lijnen zichtbaar bij flink inzoomen) zit er nog voldoende detail in dus vergroot gerust eens de foto bij het bekijken.” Mooi resultaat hoor Peter, ik kom binnenkort een keer bij je kijken!

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d