28 november 2023

Digitaal archief Royal Society tot februari 2009 gratis beschikbaar

Credit: Royal Society

Het digitale archief van de Britse Royal Society is tot februari 2009 gratis online te bekijken. Dat lijkt op de actie die dezelfde Society september 2006 aankondigde om de Philosophical Transactions (voluit de Philosophical Transactions of the Royal Society of London) voor twee maanden gratis beschikbaar te stellen. Het verschil met de nieuwe actie is echter dat dit keer het gehele Royal Society Digital Journal Archive tijdelijk gratis toegankelijk is. Dat betekent dat zo’n 52.000 artikelen, daterend tot 1655 (!), te lezen zijn. Het archief van de Royal Society bevat artikelen van beroemde geleerden zoals Edmond Halley, Michael Faraday, Albert Einstein, Francis Crick en Stephen Hawking. Zo verscheen in de Phil. Trans. 6 nr. 80 bladzijde 3075 (in 1671) voor het eerst een artikel van ene Isaac Newton, getiteld “A Letter of Mr. Isaac Newton, Professor of the Mathematicks in the University of Cambridge; Containing His New Theory about Light and Colors: Sent by the Author to the Publisher from Cambridge, Febr. 6. 1671/72; In Order to be Communicated to the R. Society” In 2006 was er een tijdelijke ‘kennismakingsactie’ voor één tijdschrift, nu dus voor álle tijdschriften. Dat smaakt naar meer. 😀 De tip voor deze blog kwam van Gina. Hé Gina, thanx!

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: