1 oktober 2023

International Space Station bestaat tien jaar

ISS 10 jaar

ISS 10 jaar. Credit: NASA

Het International Space Station (ISS) bestaat donderdag 20 november precies tien jaar. Op 20 november 1998 bracht een Russische Proton-draagraket het eerste module van de ISS naar de ruimte, getooid met de naam Zarya. Het betrof een zogenaamd Functional Cargo Block (FGB), een 20 ton wegende opslagruimte. Na Zarya volgden nog 25 andere modules en onderdelen, die ik even van Wikipedia geleend heb, waarvoor hartelijk dank, en die in het volgende plaatje te zien zijn :

Nu weegt het hele spulletje zo’n 300 ton en is het een permanent bemand bemensd ruimtestation. Over het ISS zou je artikelen vol kunnen schrijven, wat zeg ik, boeken vol. Ik volsta echter met het volgende: ISS, gefeliciteerd! Straks om 24.00 uur trouwens nog een jarige! 😀

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: