1 maart 2024

Zaterdag vuurbol boven Nederland gezien

Vuurbol boven Nederland

Vuurbol boven Nederland. Credit: Roger Svensson (from video)

Gisteravond is boven Nederland door veel mensen een vuurbol gezien, een heldere meteoor. Op deze pagina zijn uitgebreid verslagen te lezen van waarnemers. Het gebeurde om ongeveer 20.10 uur en duurde enkele seconden. Door de meeste waarnemers wordt de vuurbol omschreven als een zéér heldere witte bal met een groene halo en een oranje/groene staart. In eerste instantie werd gezegd dat de vuurbol alleen boven Noord-Nederland verscheen, maar sommige waarnemingen zijn gedaan in Limburg (Beek en Roermond) en Zuid-Holland (Leiderdorp en Alphen a/d Rijn) en die vallen volgens mijn geografische kennis niet tot Noord-Nederland. Van de vuurbol is inmiddels ook een video op Youtube te bewonderen, ergens boven Rostock in Noord-Duitsland opgenomen:

Op die Youtube-ste wordt door de filmer gemeld dat de meteoor in zee stortte, maar of dat klopt weet ik niet. Na m’n berichten van de afgelopen tijd over heldere vuurbollen boven Canada en de Verenigde Staten eindelijk weer een waargenomen vuurbol boven Nederland. Het werd tijd. 😀  Bron: Hemelwacht.net.

Share

Comments

 1. Wij gingen zaterdagavond van eindhoven naar venray toe, en in deurne hebben wij ook die vuurbol gezien.

  • Stephanie zegt

   Gisteravond in Ypenburg ook gesignaleerd!

   • Gisteren, bedoel je zaterdag 13 juni? Heb je wat meer gegevens (richting, duur, helderheid, jouw lokatie, …)?

    • Stephanie zegt

     Ja, het was zaterdagavond 13 juni om half 12 voor mijn huisdeur in DenHaag (wijk ypenburg.) Toen zagen wij een soort luchtballon het leek alsof het in brand stond .Het deed zeer aan mijn ogen .Het duurde 5 minuten en toen verdween het opeens .De richting zou ik even aan me vrienden moeten vragen want we waren met zijn drieen.En de helderheid was onwijs goed je zag iets oranje en het kwam echt uit het niets opeens.Was wel geweldig om het te zien.Maar wat was het nou eigenlijk?

     • Mmmmm, aan die lange duur te zien (5 minuten) denk ik niet dat je iets van een meteoriet of vuurbol hebt gezien. Je spreekt ook niet van een beweging die je hebt gezien. Bij een meteoriet of vuurbol zie je gedurende enkele seconden een heldere licht aan de hemel schieten. Er kan nog wel een nalichtend spoor te zien zijn. Ik denk zelf dat jij iets anders hebt gezien, maar wat het is weet ik niet. Misschien even in de plaatselijke krant morgen lezen of meer mensen iets gezien hebben. Bedankt in ieder geval voor de melding. 🙂

     • Stephanie zegt

      Ik heb nog even navraag gedaan bij mijn vrienden hierover.En die vertelde dat de bol vanachter de huizen vandaan kwam en langzaam verder de lucht in trok..ook liet die een oranje spoor achter…het duurde vervolgens 5 minuten om alles te bekijken…

     • Gisterenavond rond 23: 30 – 00:00 met vier getuigen iets waargenomen toen we in de achtertuin stonden.

      Fel oranje licht dat zich bewoog met hoge snelheid van zuidwest naar noordwest, nagenoeg horizontaal, iets steigend. Op een gegeven moment bleef het op 1 punt stilhangen en werd steeds kleiner totdat het niet meer zichtbaar was.

      Alles bij elkaar duurde deze waarneming 1.5 à 2 minuten denk ik.

      Locatie is Tilburg, Noord-Brabant

     • Pierre zegt

      Ook in Kerkrade is hetzelfde gespot! Vreemd was dat de oranje vlam/bol steeds verder naar boven ging totdat die niet meer te zien was vanwege de hoogte. vreemd..

 2. Afgelopen zaterdag reden wij van Heerlen naar Deventer en ook wij hebben deze vuurbol gezien 🙂

 3. Wij gingen zaterdagavond van eindhoven naar venray toe, en in deurne hebben wij ook die vuurbol gezien.

  • elly keus zegt

   Er ging net om 21-30 uur een rode vuurbal over mijn huisin Lisse

   Dat gebeurt wel vaker en ze gaan altijd dezelfde kant op

   Het vloog vandaag lager en ik kon er onderdoor kijken en er zat echt vuur in.

   • Elly, als het daar vaker gebeurt, kan je dan geen camera klaarleggen om het een keer te filmen of fotograferen? Ik ben benieuwd wat dat voor verschijnsel precies is.

    • elly keus zegt

     Hallo Adrianus,

     Ik zal mijn best doen.

     Het gebeurt niet iedere week of maand, maar als er weer een overvliegt probeer ik

     er een opname van te maken.

     Ze vliegen meestal hoger en sneller maar vanavond kon ik het heel goed zien.

     Groetjes

     Elly

 4. Afgelopen zaterdag reden wij van Heerlen naar Deventer en ook wij hebben deze vuurbol gezien 🙂

 5. Hé leuk, die waarnemingen. Als die van jullie nog iets extra's toevoegen aan de pagina die ik in m'n blog noem moet je het daar maar even doorgeven. Theo Jurriëns verzamelt alle waarnemingen die van de vuurbol gedaan zijn.

 6. Ik woon in omgeving heerlen en liet mijn hond uit. Heb de vuurbol gezien!

 7. OK, bedankt voor de melding. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. 🙂

 8. OK, bedankt voor de melding. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. 🙂

 9. Hallo, ook ik heb die vuurballen gezien, dacht eerst dat het lucht ballonnen waren maar zag de ballonnen niet, het waren er meerdere achter elkaar ,leek wel of er iets in de fik stond en het vuur viel als waar naar 1 kant naar benee leek het wel, raar raar wat zou het zijn, geen idee heb er wel een foto van gemaakt, alleen had geen super foto ervan kunnen maken. Te Sint-Oedenrode

 10. Hallo, ook ik heb die vuurballen gezien, dacht eerst dat het lucht ballonnen waren maar zag de ballonnen niet, het waren er meerdere achter elkaar ,leek wel of er iets in de fik stond en het vuur viel als waar naar 1 kant naar benee leek het wel, raar raar wat zou het zijn, geen idee heb er wel een foto van gemaakt, alleen had geen super foto ervan kunnen maken. Te Sint-Oedenrode

 11. Hé, da's interessant! Kan je wat meer info geven (richting, duur, helderheid, jouw lokatie, …)? 🙂

 12. Murwari zegt

  In septebmer heeft mijn moeder een oranje bal gezien. Gisteren op 31 mei hebben we met 10 man een oranje bal gezien die niet te fotograferen was.

 13. Murwari zegt

  In septebmer heeft mijn moeder een oranje bal gezien. Gisteren op 31 mei hebben we met 10 man een oranje bal gezien die niet te fotograferen was.

 14. Stefanie, thnx. voor de melding. Maar even afwachten of er meer berichten hierover binnenkomen.

 15. Burger Dordrecht zegt

  Gisteravond / nacht

  tijd: 00.04

  duur: 15 sec.

  richting: Noordoost naar Noord

  hoogte 30 graden.

  beweging: horizontaal / ligt dalend

  wat:

  een grote vuurbal. uit elkaar vallend.

  uiteindelijk uitdovend.

  De snelheid deed me denken aan een vliegtuig.

 16. Stephanie zegt

  het waren absoluut geen thaise vuurballonnen ik heb dat wel vaker gezien maar dit was totaal anders maarja het was leuk om het eens mee te maken alvast bedankt voor de informatie.

 17. frans ramakers zegt

  ik heb zaterdag 20-06 09 een vuurbol wargenomen en deze staat ook op foto.

 18. michel zegt

  ik zag zaterdag 4 juli 2009 in de avond een vuurbal boven Zuidland(naast spijkenisse) ik zag hem iets van 5 minuten lang in het begin was hij heel fell maar daarna zah je hem heeeel langzaam uitgaan

 19. Danielle zegt

  Heb zaterdagnacht 4 juli de geel/oranje vuurbal ook gezien bij Den Bosch: een vuurbal die zich, zoals het leek, met de snelheid van een satelliet voortbewoog. Uiteindelijk doofde het licht waardoor er niets meer te zien was. Wat vreemd dat niemand lijkt te weten wat dit voor verschijnsel is?

 20. Emanuel zegt

  Ik ging googlen enkwam hier terecht … ik zag net uit het raam een oranje bol nogal ver weg t was alsof iemand een vuurtje gaf die kleur oranje was het maar dit was gewoon een soort bol.

  Ik heb mn verrekijker gepakt om te kijken of ik meer kon waarnemen bijv een zwaailampje rood of wit zodat ik kon bevestigen voor mezelf dat dit een vliegtuig zou zijn.

  Dat was niet te zien alleen maar oranje het erd kleiner en vager t leek alsof dit voorwerp de mist in vloog of iets soortgelijks tis nu 23:23

  Object was 10 minuten geleden te zien hebben meerder dit gezien???

 21. 5 juli 23.34 uur een vreemde oranje -rode lichtbol boven Deurne in Brabant. Kwam vanuit het N-W en ging richting Z-O

  Met verrekijker gekeken, was vlgs. mij geen vliegtuig.

  Ik weet het niet wat het was.

 22. Richard zegt

  Zaterdag 4 Juli ca. 22.30 uur viegende geel/oranje vuurbol gezien boven Den Haag. Na ongeveer 1 minuut, zagen mijn vriendin en ik, de vuurbol langzaam doven, binnen 3 of 4 seconden. Eenmaal gedoofd zagen wij dat hij veranderde van koers, je zag hem 2 seconden dalen, waarna we hier niets meer van zagen.
  Na ca. 5 minuten zagen wij opnieuw een vuurbol, ongeveer een minuut lang, op ongeveer de zelfde plek aan de hemel, en zagen hem ook uitdoven.

 23. Afgelopen zaterdagnacht op zondag 01.00 uur zag ik samen met mijn dochter in Zoetermeer een grote vuurbal die vanuit het oosten richting het westen (of vanuit het zuiden richting noorden) ging. Leuk om te horen dat ook anderen dit hebben gezien. Wel vreemd dat het fenomeen op verschillende tijdstippen is gezien. Heeft iemand enig idee of er een serie meteorieten door de atmosfeer gingen.

  • Evelijn zegt

   Hoi Evelijn,

   meteorieten gaan heel snel, met neonachtig licht..

   Vorig jaar mei hebben wij eenzelfde verschijnsel gezein,

   vijf bollen in formatie, gevolgd door twee en iets later door een…

 24. we waren zaterdagavond bij vrienden thuis…lekker BBQ in de tuin en toen hebben we ook 3 oranje bollen gezien die langzaam vooruit gingen…ik dacht eerst zelf aan een luchtballon…maar is dan wel een raar tijdstip..

  voor een vliegtuig ging het veel te langzaam…raar dat je hier niets officieels over te horen krijgt.

 25. Vreemd hoor , afgelopen zaterdag 4 juli hebben we met 7 mensen twee lichbollen zien komen vanuit het noorden , deze deden de lampen uit en vlogen verder als zwarte vage schijven, vervolgens kwamen er exact dezelfde lichten die vervolgens ook weer uitgingen en vervaagde in donkere schijven in de lucht , ik begon aan mezelf te twijfelen !

  Plaats Zuid limburg

  Meerssen

  • Hallo Glenn,

   Wij waren gisteren 9 augustus op bezoek in Dieteren en daar zaggen wij zo rond 22.15 u een vuurbol (of iets dergelijks) over gaan, hebben met de verrekijker nog gekeken maar niet echt iets kunnen zien. Het verplaatste vrij snel. Even later was het er weer, de radio uitgezet maar er was geen geluid te horen. Heeft iemand dit ook gezien en wat is het.

   mvg Lilian

 26. marian duijzer zegt

  wij zaten vanavond met een stel buiten en zagen 5 vuurballen in de lucht voorbij komen eerst 1 daarna 2 kort achter elkaar en toen nog 2 was best eng.

  • Marinke zegt

   Ja, ik zag er een boven Utrecht, gezien vanuit het zuiden. Dacht eerst dat een vliegtuig brandend voorbij kwam. Heel vreemd. Kan het niet echt plaatsen…

 27. Rints Swart zegt

  Vorig jaar mei hebben mijn buurman, een vriend van hem en ik na het BBQ om tien minuten over 12 in de nacht van zaterdag op zondag boven Zwolle 8 oranje bollen gezien. Ze vlogen in formatie in zuidelijke richting: 4 in een kwadrant, daarna twee daarachter en vervolgens nog eens twee. Na een paar minuten dempte het licht.Ikzelf had het idee dat een heel klein wit stipje voor de vurige bollen uitvloog.

  Een tijd later hebben mijn vriendin en ik samen met een neef en diens vriendin boven Ermelo ook een vurige bol gezien. Dit was tegen de avondschemering.

 28. lida bareveld zegt

  gisteravond een vuurbal gezien boven zaandam .

  nog nooit heb ik zo iets gezien .

  het maakte geen geluid en het was net of er vuur in de bal zat .

  kan iemand mijn vetrellen wat dat is .

  gr lida

 29. spijkerman zegt

  Gisterenavond 01 augustus 23.30 uur meerdere vuurballen gezien. Ten zuiden van Meppel.

  ze dreven van oost naar west en verdwenen of werden opgelost, want er was geen bewolking op dat moment. Er was ook geen wind. Waarschijnlijk heb ik de grote vuurbal (zie vorige verhalen) gemist want dit waren kleintjes, een stuk of 10. door de verrekijker had ik hetzelfde beeld als met het blote oog.

  Ze maakten geen geluid. Beslist geen vallende ster.

  Wie kan mij vertellen wat dit voor "natuurverschijnsel" was?

  Gr. Trienke

  • lida bareveld zegt

   het blijf spannend toch .ik zie ook geen medingen dat mensen ze ook in zaandam hebben gezien vrijdagavond .

   zou echt willen weten wat dat was .

   en zijn er nog meer mensen in zaandam die wat hebben gezien .gr lida

 30. De Thaise vuurballon terreur gaat maar door…

 31. Nee, ze zijn helemaal niet zo mooi… lees even verder naar onderen.

  Heb even opgezocht of er ook wetgeving is dat van toepassing is op die Thaise vuurballonnen. Het blijkt dat het de "Regeling kabelvliegers en kleine ballons" is. Of Thaise vuurballonnen volgens de wet zijn toegestaan hangt af van de afmetingen, in de regeling vallen ze onder 'speelgoedballonnen': "speelgoedballon:een kleine vrije ballon, of samenstel van kleine vrije ballons, waarvan de grootste (gezamenlijke) afmeting niet meer dan 75 cm bedraagt." Het is niet moeilijk om een verkoper van deze rommel op internet te vinden, tik in "vuurballon" in Google. Zo is er eentje die zegt dat het allemaal mag binnen de wet, en zet zelfs de wettekst op z'n website. Maar kijken we welke vuurballonnen ze verkopen, en vooral van welke afmetingen, dan zien we:

  46 x 75 cm

  70 x 115 cm

  80 x 175 cm

  100 x 200 cm

  Dus van de vier verschillende afmetingen die ze verkopen zijn drie al verboden door de wet, en eentje is op het randje. Deze verkoper, met een wat amateuristisch aandoende website, zegt ook nog: "Ons motto luidt: Hoe lager de prijzen des te mooier zal de sterrenhemel zijn."

  De sterrenhemel is al mooi zoals het is! Door licht vanaf de grond is ons land al zwaar lichtvervuild en kunnen we de sterrenhemel nauwelijks zien. Nu komt daar nog 'ns bij dat we nog meer lichtvervuiling *in* de lucht zelf toevoegen, door deze Thaise vuurballon rotzooi. Triest.

 32. zondag 2 agustus 2009 heb ik een vreemd licht in de lucht waargenomen. Was geelachtig en bewoog zich in het rond. Bleef heel lang in de lucht op een gegeven moment was het weg. Daarna zag ik een lange lichte streep die zich heen en weer bewoog over de hele lucht, leek een beetje op een zoeklicht. Vond dit toch wel een vreemde luchtverschijning. Iemand dat gezien?

  • zaterdagnacht 2 augustus om 1.11 uur heb ik drie oranje vuurbollen boven Rotterdam Zuid waargenomen. Eerst was er een toen kwam er iedere keer een bij. Na een aantal minuten verdwenen ze weer maar kwamen ook weer terug. Van wanneer ik het waarnam totdat ze verdwenen heeft ongeveer 15 minuten geduurt. Ze maakten geen geluid. Het waren volgens mij geen ballonnen. Vreemd verschijnsel.

   Anja

 33. En dit was boven Amsterdam! Kijk wel vaker in de lucht maar heb zoiets nooit eerder waar genomen. Het was zeker geen ballon. gek dat je er niets over leest dat iemand anders dat ook heeft gezien. Was echt duidelijk waarneembaar.

 34. Zaterdag 1 augustus 3 bollen boven Dalem (Gorinchem) die richting Rotterdam gingen het waren geen luchtballonnen of thaise vuurballonnen ze gingen echt loeihard en waren te groot voor een vuurballon ze zijn verschillende keren waargenomen tussen 10 en 11 uur en rond 12 uur was er een enorme knal, de ramen sprongen er bijna uit en kwam 1 bol in tegengestelde richting terug (vanaf Rotterdam)heel vaag en ben heel benieuwd wat dit heeft kunnen zijn

 35. Vanavond 4 augustus 2009 om 22:42 uur ging ik naar buiten om de vollemaan op de foto te zetten, toen zag ik 3 vuurballen boven Zutphen die onafhankelijk van elkaar bewogen. Ze gingen langzaam van oost naar west. Ze staken echt goed af tegen de sterrenhemel. Ik heb er twee een aantal keren op de foto kunnen zetten, nummer 3 was net "gedooft", maar doordat je in het donker met lange sluitertijden moet werken, (en ik de camera niet op statief had) zijn de foto's wel bewogen. Geen idee wat het was. Ik heb er samen met mijn vrouw nog 1 minuut naar kunnen kijken, daarna doofden ze langzaam.

  Ik vond het wel heel bijzonder.

  • Ook in Belgie, noord Antwerpen heb ik een oranje vuurbal zien passeren. Relatief snel van oost naar west.

   Richting 't westen gaf hij de indruk van terug te stijgen? Kan dat?

   • Ja ik heb ze ook gezien op vrijdag 7 augustus rond 23:00 uur in Venray. Ik was buiten op mijn balkon en zag eerst 7 heldere oranje bollen in dezelfde snelheid van west naar oost gaan richting duitsland. Naarmate ze meer richting oosten gingen doofde ze. Na deze 7 kwam er nog een heldere bol die dezelfde weg volgde. Enorme schitterende ervaring vond ik het. Het was bewolkt en de hemel leek wel oranje gekleurd. Ook topje van kerktoren was in oranje gekleurd.

 36. Mark-Vincent zegt

  Klopt !!! Ik heb het ook gezien en ik woon in Rhoon naast RotterdamZuid. Dit heb ik al 3 keer gezien hier vanuit Rhoon (Rotterdam) Ik kan ook niet verklaren wat het is geweest.

 37. Gisteravond ook een vuurbal gezien in noord holland noord. ook rond kwart voor 11. Het ging heel snel en was ook maar kort zichtbaar en verdween achter de wolken.

 38. Het zou kunnen zijn dat het gaat om heldere Perseïden, meteoren die op 12 augustus a.s. hun maximum meemaken. De Thaise vuurbollen drijven altijd met de wind mee en gaan dus niet zo snel. Maar de verschijnselen waar jullie over spreken gaan soms snel en soms langzaam. De snelle gevallen zouden die Perseïden kunnen zijn (of andere meteoren, zoals de Delta-Aquariden).

 39. gisterenavond laat in Steenwijk [09-08-2009] ook een fel oranje lichtbol gezien ging gestaag over ons heen en vervolgens bleef het hangen en werd kleiner en zo in een keer….weg achter de wolken

  Dit is voor de tweede keer dat ik het heb waargenomen, de eerste keer was bij het invallende schemer bij heldere lucht, op dezelfde wijze verdween het, ergens in juni.

  vanmorgen wel weer opgeschrikt door zeer laag vliegende straaljagers [toeval of misschien gewoon oefening dat weet ik niet]

 40. 4 juli 2009 Om 23.15 u zagen wij opeens een lichtbol-achtig iets hoog in de lucht. Het was helemaal stil buiten zowel qua wind als geluid. Het ding zelf maakte ook helemaal geen geluid en was vrijwel perfect rond, het leek op een soort vuurbal, dus de rand was niet strak maar “vurig”. Het vloog met vliegtuigsnelheid met een rechte koers van me af, en een beetje omhoog leek het. Op de bijgevoegde video blijft het beeld op de een of andere manier dicht bij en dezelfde grote. In werkelijkheid werd het door de snelheid steeds kleiner. Het object maakte geen geluid en had geen vleugels. Opvallend was dat tijdens het filmen op het scherm meerdere objecten te zien waren, terwijl alleen de grote oranje bol met het blote oog zichtbaar was.

  Tussen de 15 en 21 seconden zie je onderin het orgineel een paar mooi rode en witte rondjes wegschieten. Als je heel goed kijkt zie je die nu ook maar de kwaliteit komt niet helemaal zuiver door op youtube. Daarom kan je hier gratis het orgineel downloaden: http://download-ufo-4juli.tk/

  Het was overigens mijn 1ste filmpje dat ik heb gemaakt, dat zie je dan ook wel aan de kwaliteit. In het begin van het filmpje zocht ik naar de juiste camera stand. En bij het eind dacht ik te snel dat het filmpje al vol was.

  Hier staat het filmpje:

  P.s

  Ook vandaag zijn er diverse meldingen door de hele Benelux geweest van mensen die een Vurige Bol door het luchtruim zagen gaan met een staart … Denk dus niet dat het hier om een komeet gaat, maar om een UFO

 41. wij waaren met vrienden tv aan het kijken tot dat wij de mooie rode bal gespot hebben echt mooi

  velsen noord dus ook in noord holland

 42. Zoiets bizars gezien vanavond in Rotterdam Alexanderpolder.

  Gign het balkon op en op dat moment vlogen er meerdere vuurkogels door de lucht (tenminste zo zag het eruit) ze vlogen snel voorbij sneller dat een vliegtuig waarvan je het licht langzaam voorbij ziet trekken, zagen er oranje achtig uit,schitterde enorm en verdwenen vervolgens langzaam in het niets net alsof ze er nooit geweest zijn, geen geluid erbij gehoord en lieten geen spoor van rook ofzo na.

  Na dit groepje 'kogels'wat voorbij kwam volgden er nog 3 afzonderlijk na elkaar.

  Dit waren zeker niet de zogenoemde balonnen.

  Ben gaan zoeken op google op vuurballen in de lucht en kwam zodoende hier terecht waar ik hetvolgende stuk van Adrianus V las:

  Het zou kunnen zijn dat het gaat om heldere Perseïden, meteoren die op 12 augustus a.s. hun maximum meemaken. De Thaise vuurbollen drijven altijd met de wind mee en gaan dus niet zo snel. Maar de verschijnselen waar jullie over spreken gaan soms snel en soms langzaam. De snelle gevallen zouden die Perseïden kunnen zijn (of andere meteoren, zoals de Delta-Aquariden).

  Het is dan wel geen 12 augustus maar 12 september ben denk dat het om meteoren ging hier.

  Geen foto's gemaakt want wilde er niet van weg lopen zo fasinerend zag het eruit.

 43. Bedankt voor alle meldingen!

  Zouden jullie je melding ook even hier kunnen plaatsen:

  http://ufo-meldingen.tk/

  Harte groet,

  Strijder

 44. Ik zag gisteravond rond 9pm en vuurbal boven zwolle stadshagen wijk….dacht eerste en luchtballon maar zag geen ballon en het was donker…was langzamer dan en vliegtuig en was vuuroranje en langzamer kleiner tot niks dan zag ik zwart shadow tot ik niks meer kon zien,duurd ongeveer 2 minuten…was wel vreemd en mooi

 45. Ik stond gisterenavond met mijn neef op het strand van Westkapelle (Zeeland) te vissen en daar kwamen, rond 22.20 uur, 3 vuurballen langsvliegen. Vanuit de richting van Domburg bogen ze vervolgens recht voor ons af (richting Terneuzen) om vervolgens de hoogte in te gaan en te verdwijnen.

  Tussen iedere vuurbal zat ongeveer 20 seconden tijdsverschil.

  Prachtig gezicht en toch heel bijzonder om daar getuige van geweest te zijn.

 46. zondag ochtend 20 september rond 02.00 liep ik door de polder in het westzanerveld en heb een `vuurbol` gezien. Je kan het vergelijken met een vallende ster maar dan extreem groot een heel lang. Het was die nacht windstil maar je hoorde niets van die vuurbol (waarschijnlijk dus een meteoriet) De meteoriet bleef heel lang door "zweven" en was onwijs fel. Hij leek op een gegevn moment uit elkaar te spatten en verdween. ong. 5 minuten later hoorde we een hele doffe donder, hierop reageerde een heleboel vogels in het veld. Ik vond het erg bijzonder om dit te hebben gezien en ik vroeg me af of er meerdere mensen dit hebben gezien in de zaanstreek.

 47. Net boven Assendelft / Krommenie ook een vreemde oranje vuurbal en loslatende stukjes. Geen idee wat het was, wij zagen het ongeveer 2 min. WAT WAS DIT ?

 48. Om wat voor loslatende stukjes ging het precies?

  Zo op het eerst gehoor, zou ik dan zeggen dat het gaat om een ballon. Onderaan hangt namelijk zo'n stuk waspapier wat door verbranding kleine stukjes kan loslaten.

 49. Gister op de zelfde plek en ongeveer zelfde tijd het zelfde.

  Zou best een ballon kunnen zijn.

 50. Gisteravond hebben we ook zo'n soort bal gezien!

  het vloog over de snelweg tussen leek en boerakker ongeveer!

  het vloog van de rechterkant naar de linkerkant van de snelweg.. en opeens konden we hem niet meer zien! Wat was dat??

 51. ja dat hebben wij ook gezien in surhuisterveen.

  we dachten eerst aan vuurwerk maar het ging horizontaal,ook viel er wat vanaf.

  het was een licht oranje bal en het ging niet zo snel.

  hij golfde wat op de wind.

  het was om 19.45 zo`n beetje.

  het ging richting opende.

 52. heb vandaag 13 oktober een groene bol gezien in wijk wittevrouwen van noord naar oost in utrecht en met mijn vriend aan de telefoon zag hij hem ook toen hij tegelijkertijd met de auto van veenendaal naar renswoude reed, om ong 19u02, leek vuurpijl maakte platte boog en was blauwiggroen, duurde wel 5 sec ofzo, verdween langzaam achter de huizen… echt bizar, gr

  • Jan Moring zegt

   Hallo Roos,

   Ik was folders rondbrengen in Zwanenkamp Maarssenbroek.

   Heb op hetzelfde tijdstip en in dezelfde richting ook dit verschijnsel gezien. ging bij mij van west naar oost in een schuine baan naar beneden. was een blauwgroene bol met een gele staart(vlam?) erachter.

   Misschien een meteoriet?

   Hartelijke groeten,

   Jan Moring

 53. zojuist 18 oktober 2009 ong. 19.30 tot 19.55 9 van deze vuurballen gezien. ze kwamen in het westen uit het niets in een allemaal dezelfde baan naar noordoost. Een hele vreemde gewaarwoording, per toeval was ik net met de fotocamera bezig, en heb zodoende opnames kunnen maken, gewoon en met niight shot, foto's en filmpjes. Vraag me af wat dit geweest is. eerst eerst een paar enkele en toen 3 keer 2 stuks achter elkaar. het leek inderdaad of ze zich weer verwijderede omdat de vuurgloed zwakker werd. ze hadden een vast tempo

  groetjes van sylvia

 54. mijn lokatie is in zuid limburg

  groetjes van sylvia

 55. Indien iemand er filmpjes van heeft ben ik daar erg nieuwsgierig naar.

  Ben evt bereikbaar via mijn youtube kanaal


 56. Gisteravond 6-11-2009 rond 21.20 uur stond ik in de tuin een sigaretje te roken en zag een enorme vuurbal voorbij komen en maakte een zoefend geluid. Eerst dacht ik een vliegtuig met een brandende motor maar aangezien het te laag vloog een steeds op 1 hoogte bleef vond ik het raar. Het vloog van zuidelijke richting naar noordoost en had een zeer hoge snelheid.

  Het duurde ongeveer 30 seconden voordat het verdween aan de horizon en was het niet meer zichtbaar.

  Hebben nog meer mensen het verschijsel gezien ( locatie Hoogkerk Groningen).

  • Wij zagen vannacht 1 januari, tussen

   het vuurwerk door, tussen 12 en 13.00u

   drie keer een oranje bal voorbij drijven.

   Ze gingen zo langzaam als een vliegtuig.

   Dit was in omgeving Meerssen

   En het was in een uur drie keer

   dat zo'n bal dezelfde kant op 'vloog'

   Als de ene bal verscheen, was de andere

   al uit het zicht.

   • meerssen in limburg?

    zie mijn bericht onderaan deze lijst, ik heb ze in urmond gezien, ook rond die tijd.

   • In de nacht van 31 dec. en 1 jan. j.l. tussen +/- 12.30 -13.00 uur, zag ik hoog boven het vuurwerk uit, met regelmaat vanuit noordelijke richting, zo'n 20 oranje bollen voorbij drijven. Heel bizar en heel onwerkelijk. Ze gingen inderdaad langzaam als een vliegtuig.

    Soms kwam er een aantal achter elkaar. Dan weer even niets. Even later kwam er weer een aantal aan. En zo verder. Ik volgde ze door de verrekijker. Eén bol brak doormidden. Even waren het nu twee vlammende bollen om even later uiteen te vallen. Eén bol leek een tijdje op dezelfde plaats te blijven hangen. De bollen kwamen wel vanuit dezelfde richting maar volgden niet allemaal eenzelfde koers. Sommige bogen af naar links, andere naar rechts of gingen recht over mijn flat(13 etages)heen. Ik woon op bijna de hoogste etage dus ik kan een heel eind kijken.

    Tot nu toe heb ik er niemand over gehoord of er iets over gelezen. Ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige ben die dit gezien heeft. Daarom zocht ik op google om te kijken of ik er iets over vond.

  • Hi Bianca, toevallig zit ik je stukje te lezen in eerste instantie was ik even verbaasd en dacht ik dat ik toevallig naar een ge-quote stukje van mezelf zat te kijken. Wat jij schreef heeft namelijk verbazingwekkend veel overeenkomsten met wat ik dacht toen ik in july 2009 een dergelijk vuurbol door lucht zag gaan.

   In eerste instantie dacht ik namelijk ook dat het een vliegtuig was maar dan waarvan de staart in brand stond maar al heel snel realiseerde ik me dat dat gewoonweg niet kon. Ook dat 'vuur' wat zichtbaar was leek zich niets van de wind aan te trekken het vuur zag er een beetje uit als gekarteld [zoals een vuur in bv de Donald Duck] maar dat trok zich niks aan van de wind / voortgaande beweging van het ding. Ik twijfelde geen moment greep meteen naar mijn telefoon en begon er een filmpje van te maken. met mijn blote oog zag ik die oranje vuurbol ding (wat ergens ook wel weer groter leek of meer plaats leek in te nemen) toen ik mijn camera ervoor hield viel me ineens op dat er in het display van de camera meerdere objecten zichtbaar waren (bewijs dat de camera lens gevoeliger waarneemt dan mijn ooglens) het filmpje hangt hier onder aan de pagina ergens in dat filmpje zie je rond 15-21 seconden daartussen dat er nog een aantal bolletjes worden afgeschoten lijkt het wel. Joost mag weten wat het is. Maar dit alles af doen als een ballon dat heeft in het begin nog wel gewerkt maar op bepaald moment niet meer houdbaar. Mensen zijn niet gek namelijk, zien wel dat een ballon een ander gedrag vertoont dan bollen die in formatie vliegen of die vanuit groep formatie ineens per 2 links af gaan en andere rechts af alsof het intelligent bestuurd wordt – als je dat diverse keren hebt gezien en als je ook weleens meegedaan hebt aan ballon oplatingen dan hoef je niet meer te twijfelen, dan weet je dat er meer aan de hand is.

 57. Zag vandaag tussen 18.30 uur en 18.40 een grote oranje met rode schichten vuurbal van zuid naar noord oost trekkende vuurbal.

  Dit ging behoorlijk snel en ongecontroleerd. Dacht eerst ook dat dit een brandend vliegtuig was.

  Bijzonder hoor.

  ik woon in Roosendaal

  • Pfffff! Ben blij dat jij het ook gezien hebt Astrid.

   Begon al aan me zelf te twijfelen aangezien ik een behoorlijk nuchter typje ben.

   Kon ook niks in de kranten vinden, vond het wel een bijzondere belevenis.

   Helaas ging het te snel om een fotocamera te pakken.

 58. Wij hebben de afgelopen tijd ook een aantal keren van die bollen gezien, hier in Ede. De eerste keer enkele weken terug, ergens in oktober, heb ik het zelf niet gezien maar mijn vrouw wel. De tweede keer was in de nacht van 7 op 8 november, rond 0.30 uur. Maar liefst een stuk of 10 -12. Enkele 'vlogen' in formatie bij elkaar. Frappant was dat op een gegeven moment één van de bollen, vanuit een formatie van 3, zijn snelheid flink verhoogde en bij een andere bol ging 'vliegen'. Er wqs geen geluid. De bollen vlogen ruwweg van ongeveer zuid naar noord over ons heen. Vanavond (15 november 2009) hebben we er weer één gezien, ook bewegend van zuid naar noord.

 59. @ Hans als je wilt plaats je je melding ook op het UFO forum, er staan daar VEEL meer van diezelfde meldingen! Duidelijk geen meteoor, of ballon er is hier meer aan de hand.

  http://UFO-Meldingen.tk

  en er is ook een UFO Poll

  http://De-Grote-UFO-Peiling.tk

 60. hallo allemaal

  ben toch erg benieuwd wat deze bollen zijn, van de sterrenwacht in brunssum kreeg ik de melding dat het wel een meteoriet zou zijn geweest, hadden dus niet duidelijk mijn mail gelezen over het aantal en bv de snelheid van deze bollen die wij op 17 oktober hebben gezien.

  kan ik ook ergens een foto plaatsen die ik heb gemaakt, en ook een nightshot filmpje, maar daar zie je dus niet echt iets op, alleen 2 lichtpuntjes die zich verplaatsen.

  groetjes van sylvia

 61. Nog een aanvulling van mij op 7 november in reactie op Bianca. Gelukkig heb ik mijn zoon geroepen die avond en hij zij: oh dat is een vliegtuig die in brand staat, kijk er vallen brandende dingen af. Gelukkig hebben meerdere mensen dit waargenomen zo te lezen op dit forum. De mensen aan wie je dit verteld staan je aan te kijken….. of ik maar wat sta te vertellen

  Maar ben heel benieuwd wat dit nu echt is, wie kan mij hier meer over vertellen. groetjes, Astrid uit Roosendaal

 62. hallo

  Ja astrid dat ondervind ik ook, of we een beetje staan te fantaseren. Mijn man en ik hebben het duidelijk gezien, en ook op mijn filmpje is duidelijk te zien dat er iets vanaf valt, recht naar onderen.

  groetjes van sylvia

 63. Hi Sylvia,

  Zou ik dat filmpje eens mogen zien?

  Hartelijke groet,

  Marco

 64. Wil nog even iets aanvullen over de waarnemingen.

  Ze verschenen gewoon uit het niets, alsof ze van de hemel vielen, net een grote vurbal, daarna remde het af en vloog op bijna constante snelheid verder. Dit een paar maal achter elkaar.

  Probeer vandaag even zelf iets online te zetten. kan worden gevonden dan onder http://www.syjoarla.nl/vuurballen-18-10-2009/vuur

 65. M. Bernsen zegt

  Ik heb vandaag rond 18.00 uur een vuurbal vlak boven mij gezien.. Hij was eerst vrij laag en kwam vlak boven de daken.. Ben uitgestapt en geprobeerd een foto te maken met de telefoon wat helaas niet duidelijk is gelukt.. Ik heb mijn vader geroepen en hebben samen gekeken naar de vuurbal die richting Duitsland vertrok en ook steeds weer hoger de lucht inging.. Heb het goed kunnen zien en het was een bal leek op afstand een soort voetbal zo groot en hij draaide steeds rond met vuur er om heen.. Echt heel apart en indrukwekkend.. Ik woon in Zwartemeer aan de grens van Duitsland..

  Groetjes..

 66. ik heb op oudjaarsnacht 2009 vanaf 00.30 tot 02.00 een oranje vuurbal gezien die van boven naar beneden ging boven de daken van de huizen heb met verrekijker kunnen zien maar was te moeilijk om op foto te zetten heb niet gedronken helemaal nuchter waren we

 67. Dat is vuurwerk, misschien scheepsvuurwerk?

  Heb wel gedronken… maar niet zoveel.

  Wel veel gegeten, burb.

 68. Monique, dan ben je niet de enigste, mijn man riep mij naar buiten en ja hoor daar zagen we er een vliegen, erna nog 2 gezien, heel duidelijk dezelfde als we enige tijd geleden gezien hebben eerst fel dan afzwakkend, helaas werd de smock teveel waardoor we niets meer zagen, maar wij vonden het wel een mooi begin van het nieuwe jaar,

  vuurwerk was het beslist niet want het vloog en viel niet.

  monique mag ik vragen waar jouw lokatie is, die van mij is zuid limburg

 69. blijkt dat ik hem toch op foto en film heb, alleen moet je op de film even heel goed kijken naar het zwakke oranje onderaan in het midden.
  http://www.syjoarla.nl/vuurballen-01-01-2010/vuur

 70. Dit zijn in ieder geval duidelijk GEEN Thaise Ballonnen!!

  http://www.syjoarla.nl/vuurballen-18-10-2009/vuur

  Dank je wel voor het delen Sylvia!!

 71. hey ik heb ongeveer een kwartiertje geleden rond 01.00 ook zo'n oranje bal zien voorbijvliegen. we hebben hem enkele seconden kunnen filmen voor ie verdwenen was achter de huizen. ik heb niet kunnen uitmaken wat het precies was enkel dat hij aan een grote snelheid voorbijvloog. iemand enig idee? ik woon in Antwerpen, belgie. ik ben nog aan het uitzoeken hoe ik dit filmpje op deze website kan zetten. groetjes manuela.

 72. Nichiren Shonin was captured on account of the "crime of vilifying the Shogunate" and was sent to the execution site at Tatsunokuchi.

  In September 13th, 8th year of Bunei(1271), a beheading was about to take place at this Tatsunokuchi.

  That moment a strange thing happened.

  Something bright like the moon appeared from the direction of the Enoshima and shined upon the policemen of that long ago era.

  The police become too scared to continue with the execution.

  Ik zat net dat verhaal te lezen van Nichiren.

  Hij rapporteert twee vuurballen trouwens.

  Een slaat wel erg dichtbij in.

  De betrouwbaarheid van zijn eigen (!) verslag is twijfelachtig.

  Nichiren barstte van de religieuze ambitie en fantasie en had zo'n gebeurtenis hard nodig in een tijd waar hij en zijn volgelingen werden vervolgd.

  Als ex-bibliothecaris kon bovendien uit vele andere boeddhistische werken putten om zijn verhaal interessanter te maken.

  Misschien had hij zijn bewaarders wel omgekocht, hij schrijft tenslotte dat hij sake voor het gezelschap kocht dat hem naar de executieplaats geleidde.

  Nichiren werd trouwens beschuldigd van het aanzetten tot haat. Dwz hij vond dat bepaalde hoogstaande zen-meesters moesten worden onthoofd (geeft dat zelf toe in zijn verslag).

  Daar worden hede ten dage nog steeds mensen voor vervolgd.

  Nichiren begon zijn eigen stroming van verering van de Lotus Soetra en die bestaat nog steeds.

  Nichiren is zelf respectabel geworden.

 73. 2.18 uur 07-01-2011 van zuidwest naar noordoost 2 rode vuur "ballen"

  van zuidwest van waalwijk naar noordoost richting hedel.

  ongeveer 25 seconde duurde het. lag op bed keek ernaar foto gemaakt met gsm 1 bleef hangen nadat ik gestopt was met fotoograferen ( flitser stond aan ) ging hij weer door rara wat was dat.

 74. Hoi Oscar, bedankt voor je melding. Eh… 7 januari, da's tien dagen geleden. Ben je niet een tikkie laat met deze melding?

 75. Adrianus bekend met Nick Pope?

  Hij was jaren hoofd van Ministerie of Defence in UK

  Onlangs was hij op CNN om te vertellen dat de objecten die regelmatig
  door piloten, astronauten, generaals, etc gezien worden mogelijk
  beschouwd moeten worden als een bedreiging

  daar zij zich niet melden en zich niet houden aan de luchtverkeersregels.

  hier kun je hem horen op CNN

  Hier nog een interessant fragment NASA die
  toegeeft geen enkel idee te hebben wat voor objecten het zijn die om de
  spaceshuttle hangen.

  En hier een filmpje van een ORANJE overvliegend in kaarsrechte koers Vuurbol


  Viel op dat de gevoelige plaat van mijn camera beelden vastlegde die ik met blote oog niet zag.
  zie de beschrijving.

 76. valeria zegt

  Ik zag vanavond uit mijn raam in eindhoven gestel, om 23.27 een oranje/rode soort van vuurbal van noord naar zuid gaan. dacht eerst aan een luchtballon maar zag de ballon niet. het ging van links naar rechts bleef even hangen, zakte toen klein stukje naar beneden en ging toen verder naar rechts, niet heel snel, maar werd wel snel kleiner tot ik m niet meer zag. wat is dit geweest? en heeft iemand dit ook gezien.
  gr

  • Hoi Valeria, bedankt voor je melding. Uit je beschrijving haal ik dat je het lichtverschijnsel een poos hebt gezien en dat het niet in een rechte lijn bewoog. Ik denk dat je een Thaise vuurlampion hebt gezien, die mensen vaak bij warme dagen – als de barbecuetijd is aangebroken – aansteken en oplaten. Die dingen zijn heel licht en worden met de wind meegevoerd, tot ze bovenin uitdoven.

 77. Misschien interessant om eens te luisteren naar deze Duitse piloot vanaf 1:30 ongeveer beschrijft hij een

  ‘vuurbol’ (UFO) zoals hierboven menigmaal gezien is. Mogelijk dat men dan ook wat herkent, bijvoorbeeld zoals over het gedrag van deze objecten.

 78. ik zag zojuist een vuurbal uit de hemel komen een geel witte bal met oranje staart en groen tijd 23.00 het duurde enkele sec. boven haarlem

 79. Hoi rond half 8 zag ik boven Spijkenisse iets heel snel vliegen het was rood en liet een hele staart achter die oplichten wit/rood het ging zo snel ik zei nog kijk een meteoriet daar leek het ook op wou het even melden , misschien dat iemand dat kan beamen. gr vanessa

 80. Jan Brandt zegt

  OK…het is een beetje aan de late kant……maarre….die vuurbol van afgelopen zaterdagavond was echt een hele, hele mooie. Ik heb in mijn lange astronomisch leventje best wel een paar aardige vuurbollen gezien en deze staat wat dat betreft bij mij niet op de eerste plaats maar “op een eervol plekkie ergens in mijn top drie”, dat moet wel lukken!!! Ik stond met een paar astro-collega’s van Christiaan Huygens tijdens de nacht van de nacht nog een beetje na te praten en tevens na te genieten van een retestrakke heldere sterrenhemel…..enne…het “pretlot” wilde dat ik nota bene, normaal “Piet pechvogel”als het gaat om het zien van vallende sterren, net in de richting van de Kleine beer keek toen “het kreng” daar verscheen in al zijn/haar felgroen gekleurde “vuurbollen-pracht”. Deze vuurbol ging zo traag dat ik zelfs “ruim de tijd had” om diegene die net de andere kant uitkeken te waarschuwen!! Enne…….kolere zeg, dit “pretbolleke” bleef maar helderer en helderder worden op haar tocht langs de hemel richting de staart van de Grote Beer om daar, net boven Alcor en Mizar uiteindelijk in minimaal drie stukken uiteen te spatten!!! Zucht…..my kingdom for a replay!!!

 81. Tamara de Wit zegt

  Ik heb hem ook gezien in Spijkenisse, snel mn moeder geroepen zodat ook zij hem kom zien, Ik stond rond 20:00 uur in de tuin te roken, kijk dan altijd naar de sterren en toen kwam ie opeens voorbij.. geen geluid, rood/oranje en heel fel. Ging naar het noord westen en vloog best snel. Het liet geen spoor na zoals je met een meteor ziet. Heel vaag allemaal….

Speak Your Mind

*