16 juli 2024

The Ultimate Messier Object Log (TUMOL)

M1 in TUMOL

M1 in TUMOL. Credit: David Paul Green

Messier-experts kennen ‘m wellicht al, maar ik kwam zojuist voor ’t eerst van m’n leven TUMOL tegen: The Ultimate Messier Object Log van de Amerikaan David Paul Green. Een complete database van alle 110 objecten in de lijst van Charles Messier, die alle informatie biedt die je nodig hebt om de objecten te kunnen vinden en herkennen. Gratis en voor niks. 🙂 Hiernaast bijvoorbeeld Messier 1, de beroemde Krabnevel in het sterrenbeeld Stier, overblijfsel van de supernova van 4 juli 1054. Er zijn van de laatste versie van TUMOL (R3.2) drie verschillende varianten te downloaden en eentje daarvan is de standalone-versie. Die heb ik hier geïnstalleerd en uitgeprobeerd. Het mooie is niet alleen dat je die benodigde informatie over de Messierobjecten kunt terugvinden, maar ook dat je er zelf aantekeningen in kan maken. Soms krijg je een keuzemenu als je iets in wilt vullen, zoals bij de transparancy en seeing, soms kan je zelf eigen tekst toevoegen. Héél handig allemaal. Onderaan is ook een knop om ‘m in night mode te zetten, zodat je ’s nachts van je laptop weinig last hebt van storend licht. Kortom, stel nou dat er op 28 maart a.s. in Melissant een Messier-Marathon is, dan is TUMOL een verdraaid handig stukkie software! 😀 Bron: Visual Astronomy.

Share

Comments

 1. Die krabnevel Messier 1 is overigens ooit gedateerd door Walter Baade, destijds iets minder accuraat.
  Het herleiden van een explosie van een (super)nova uit de waargenomen nevel is een deductie van formaat. De ontdekking kwam voor een belangrijk deel van Zwicky. De exacte datum van de explosie is overigens een herleiding aan de hand van overlevering. Baade kwam theoretisch niet helemaal tot 1054 AD als datum van de explosie. Of de berekening herhaald is weet ik niet.
  Zwicky als voormalig kwantum mechanische expert had natuurlijk een belangrijke hand in de theoretische achtergrond, met de nova als laatste fase in de ontwikkeling van een ster .
  Zie ook o.a. http://www.astroblogs.nl/2009/01/02/barbarina-zwi… .

  Fritz Zwicky was 6 jaar eerder al geëmigreerd naar de VS (1925), van geboorte Bulgaar (geboren in Varna), maar weer later getrouwd met een Zwitserse ivm zijn grootouders die in Zwitserland woonachtig waren.

  Overigens was de Nederlander Jan Oort een van de belangrijkste partners van Baade.

 2. Een recente studie van een filament in het noordelijke gedeelte van de Krabnevel met behulp van de 8,2 meter Subarutelescoop op Hawaï gaf als datum van ontstaan het jaar 1055 ± 24. Mmmm, dat komt toch aardig in de buurt? 🙂

 3. Dankje, nauwkeuriger kan haast niet.

Speak Your Mind

*