30 november 2023

Komeet Lulin bijna op z’n hoogtepunt

Komeet Lulin door Swift waargenomen

Komeet Lulin door Swift waargenomen. Credit: NASA/Swift/Univ. of Leicester/DSS (STScI, AURUA)/Bodewits et al.

Komeet Lulin (C/2007 N3) staat komende dinsdag, 24 februari, het dichtste bij de Aarde. Afstand op dat moment: 61 miljoen km (da’s 0,41 Astronomische Eenheid, de afstand Aarde-Zon). Hij is volgens de laatste berichten van magnitude 5,5 ongeveer en hij staat dicht bij de planeet Saturnus (zie het kaartje hieronder). Hé, dat moet toch leuke plaatjes opleveren, lijkt mij! Het beste is om komeet Lulin, die een groene kleur heeft, vanaf een uur of 23.00 uur te bekijken in het zuidwesten. Die opvallende kleur komt door de aanwezigheid in de komeetkern van cyanogeen (CN) en dicarbonaat (C2). Komeet Lulin wordt niet alleen vanaf de Aarde in de gaten gehouden, maar ook door ruimtetelescopen. Eentje daarvan is de röntgen-, UV- en gammasatelliet Swift. Normaal kijkt Swift naar exotische objecten zoals gammaflitsers, maar deze keer vormde Lulin de hoofdmaaltijd. In UV-licht gekeken bleek de komeet enorm veel water uit te stoten, wel 3.000 liter per minuut. Naast waargenomen UV-straling zag men ook röntgenstraling van de komeet. Op de foto hierboven, die 28 januari j.l. gekiekt werd, zie je in blauw de straling in UV en in rood de röntgenstraling. Dit weekend start het carnaval in de zuidelijke delen van Nederland. Het is in een aantal regio’s ook voorjaarsvakantie. Ergo, maandagavond ná het carnavallen allemaal komeet Lulin bekijken! 😀 Bron: Universe Today + Space.com.

Lulin-feb24

Share

Comments

 1. Rene van Zalk -- zie zegt

  Die was van mij.

 2. JoghoJogho zegt

  Ik probeer er uit te vinden hoe groot deze komeet nu is in diameter maar kan daar tot op heden niet achter komen. Overal lees je algemene verhalen over hoe hij ontdekt is en dergelijke. Weet iemand hier hoe groot Lulin is?

 3. Rene van Zalk -- zie zegt

  Die was van mij.

 4. JoghoJogho zegt

  Ik probeer er uit te vinden hoe groot deze komeet nu is in diameter maar kan daar tot op heden niet achter komen. Overal lees je algemene verhalen over hoe hij ontdekt is en dergelijke. Weet iemand hier hoe groot Lulin is?

 5. René Speur zegt
 6. Kan na het passeren van de komeet het aantal aardbevingen toenemen ?

 7. Nee, tussen het passeren van een komeet (een grote vuile sneeuwbal in de ruimte) en het optreden van aardbevingen is geen relatie. Dat heet in dat geval toeval, mocht het samenvallen. 🙂

 8. Phil Plait zegt over de grootte van de komeet het volgende:
  http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/20
  Net zo groot dus als de Volle Maan. 🙂

 9. JoghoJogho zegt

  Haha, echt leuk (als je van flauwe grappen houdt). Iemand die wel normaal antwoord kan geven?

 10. Joghojogho, zo vreemd is dat antwoord van Freek niet hoor. Hij bedoelde uiteraard dat komeet Lulin net zo groot is als de schijnbare diameter van de Volle Maan. Uit jouw vraag was ook niet op te maken of je de absolute of schijnbare diameter van de komeet bedoelde. Maar nu is duidelijk dat je de absolute diameter bedoelde en díe is uiteraard niet zo groot als de Volle maan. Hoe groot die precies is dat is niet bekend, maar reken op ongeveer 10 km. De lengte van de staart kan wel miljoenen km zijn.

 11. René Speur zegt

  24.02.09:

  22.50: Ik denk dat ik Lulin heb gezien. Weliswaar niet met een échte kijker, maar ook een ouderwetse 7 x 50 volstaat voor een écht kleine amateur. Heldere hemel. Camera klaar (300 mm, dus 450 mm analoog en als je scherp genoeg bent is ook dat op te blazen), toch maar even Law and Order uitkijken.

  23.00: Reclameblok. Nog steeds goed zicht.

  23.15: Poepjes. Hele hemel potdicht.

  Morgen beter????

 12. Je hebt meer geluk gehad dan ik. Ik heb gisteravond ook een paar keer gekeken, maar telkens kwam daar een dikke laag cumulus interruptus tussendoor. 🙁

 13. Wauw julli zijn goed man…………………………….

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: