16 juli 2024

Komend weekend landelijke sterrenkijkdagen

Kijken maar!

Kijken maar!

Tijdens de landelijke sterrenkijkdagen staan overal in Nederland telescopen opgesteld voor het publiek: bij volkssterrenwachten maar ook op veel andere plaatsen waar amateur-astronomen individueel of in groepen actief zijn. De sterrenkijkdagen staan dit jaar in het teken van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009. In de periode 2 t/m 5 april 2009 wordt ‘100 uur sterrenkunde’ aangeboden. Dan kunnen zoveel mogelijk mensen, jong en oud met eigen ogen kennis nemen van sterrenkunde en de sterrenhemel, ook met behulp van telescopen. De maan is 2 april in de schijngestalte van eerste kwartier en de dagen daarna meer dan half verlicht en prima zichtbaar. Met een telescoop zien we tientallen kraters op de maan. Ook de planeet Saturnus is de hele avond prominent aanwezig. Een telescoop toont de beroemde ring en een of meer maantjes bij de planeet. We hopen op een stralend heldere hemel, maar mocht het bewolkt zijn, dan kan men in ieder geval de instrumenten bekijken. Ook is er overal gelegenheid tot discussie over hemelverschijnselen: zon, maan, planeten, sterren, verre melkwegstelsels, de grootte van het heelal en natuurlijk ook over de hobby sterrenkunde. In Papendrecht doet sterrenkundevereniging Christiaan Huygens mee aan de landelijke sterrenkijkdagen. Op vrijdagavond 3 april en zaterdag (middag en avond) 4 april is het clubgebouw open in het kader van de landelijke sterrenkijkdagen. Iedereen die interesse heeft is welkom om te zien wat voor leuke hobby de leden van vereniging Christiaan Huygens beoefenen. Meer info over de landelijke sterrenkijkdagen vind je hier.

Share

Speak Your Mind

*