21 juni 2024

Het zit erop: Hubble is klaar!

Grunsfeld en Feustel

Grunsfeld en Feustel. Credit: NASA TV

De twee astronauten John Grunsfeld en Andrew Feustel hebben vandaag de vijfde en laatste ruimtewandeling gemaakt om de laatste reparaties aan de Hubble ruimtetelescoop uit te voeren en da’s net als de vier voorgaande wandelingen succesvol verlopen. Kortom: de Hubble ruimtetelescoop is klaar! 🙂 Hetgeen niet alleen betekent dat ‘ie nóg beter is dan tot nu toe, maar ook dat de telescoop tot minstens 2014 weer vooruit kan. Tot de laatste werkzaamheden van Grunsfeld en Feustel behoorden het vervangen van Hubble’s batterijen, een nieuwe gidssensor aanbrengen waarmee Hubble zich ergens op kan richten en tenslotte het aanbrengen van folie van staal om Hubble te beschermen tegen de extreme temperatuursschommelingen. Toen Grunsfeld en Feustel klaar waren met het ‘echte’ werk namen ze nog de tijd om de Hubble uitgebreid te fotograferen, inclusief henzelf erop. En tenslotte moesten ze de Hubble nog even ‘aaien’, de allerlaatste mensen die de Hubble hebben mogen aanraken. Ooooooohhhhhh…… 😀  Volgend jaar, als alles van de afgelopen week wereldwijd getoond zal worden in de IMAX-theaters, zullen we dat afscheid nog haarfijn te zien krijgen. Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Yay! 🙂

 2. Yay! 🙂

 3. Yep. Het grote werk kan beginnen! 🙂 Heb jij enig idee wanneer Hanny's Voorwerp aan de beurt is?

 4. Yep. Het grote werk kan beginnen! 🙂 Heb jij enig idee wanneer Hanny's Voorwerp aan de beurt is?

 5. Ik moet je eerlijk zeggen Adrianus, dat ik niet dacht dat het ze zou lukken. Ik herinnerde me al die keren dat ik voor net die ene reparatie net dat ene stuk gereedschap miste, maar ze hebben blijkbaar niets aan het toeval overgelaten.

  Een ware prestatie!

 6. Ik moet je eerlijk zeggen Adrianus, dat ik niet dacht dat het ze zou lukken. Ik herinnerde me al die keren dat ik voor net die ene reparatie net dat ene stuk gereedschap miste, maar ze hebben blijkbaar niets aan het toeval overgelaten.
  Een ware prestatie!

 7. @ Arie: We're one of the first, I've been told. Dus misschien deze zomer al… 😉

 8. @ Arie: We're one of the first, I've been told. Dus misschien deze zomer al… 😉

 9. Wow, dat zou echt mooi zijn. Eh… translation for the English readers: that would be great! 😀

 10. Wow, dat zou echt mooi zijn. Eh… translation for the English readers: that would be great! 😀

Speak Your Mind

*