Na dagen van stilte heeft de NASA weer een signaal ontvangen van de ruimtesonde Voyager 2. Ongeveer twee weken geleden zonden NASA-technici een reeks commando’s naar Voyager 2 die er onbedoeld toe leidden dat deze zijn schotelantenne iets van de aarde af richtte – de antenne is 2% afwijkend van de juiste stand. Als gevolg daarvan was het contact met de ruimtesonde verbroken. Gelukkig kon NASA’s Deep Space Network (DSN) deze week weer een signaal ontvangen van de 46 jaar oude sonde, die inmiddels zo’n 19 miljard km van de aarde verwijderd is. Technici van het Jet Propulsion Laboratory in Californië proberen nu stand van de antenne weer zo te wijzigen dat deze recht op de aarde is gericht. Mocht dan niet lukken dan is er nog geen man overboord, maar dan moeten ze wel tot oktober wachten. Want dan is er een automatische reset van Voyager 2, die plaatsvind en dan zoekt de sonde zelf de aarde op. De Voyager 2 werd in 1977 gelanceerd, samen met z’n tweeling Voyager 1, met de bedoeling om de buitenste planeten van het zonnestelsel te onderzoeken. Signalen van de aarde doen er 18 uur over om de sonde te bereiken. Bron: Phys.org.
18 uur, terwijl er in een jaar 8760 uur zitten. Dat betekent dus dat de Voyager nu ongeveer 0,002 lichtjaar heeft afgelegd. Of anders gezegd 1 / 500e lichtjaar in 46 jaar tijd. Met dit tempo zou de reis naar Alpha Centauri (als Voyager daar naartoe zou zijn gegaan) nog bijna honderdduizend jaar duren… Tijd dus dat we snellere ruimtevaartuigen ontwikkelen die Voyager figuurlijk en misschien wel zelfs letterlijk inhalen.
groet,
Gert (Enceladus)
Snellere ruimtevaartuigen? Laten we niet te wild speculeren en uitgaan van bv. 10 keer zo snel. Een tuig dat nu vertrekt en 10 keer sneller vliegt dan Voyager 2, kan die sonde inhalen in ongeveer 5 jaar. In plaats van een kleine 100.000 jaar om Proxima te bereiken, kan dat op een kleine 10.000 jaar. Dat schiet dus niet op: van 0,000005 % van de lichtsnelheid naar 0,00005 %. Uiteraard mag het iets wilder (bv. 100 x sneller, 1000 x, etc.), maar de vraag is hoe haalbaar die snelheden echt zijn. Er zijn namelijk nogal wat tegenindicaties. Het zou dus best kunnen dat we nooit veel verder geraken dan ons eigen zonnestelsel.