16 juli 2024

NASA wijst gebruik metrische systeem af

Krijgen we straks dit weer?

Krijgen we straks dit weer? Credit: BBC.

De NASA heeft besloten om voor het Constellation-programma, hetgeen de opvolgers van de Space Shuttles op moet leveren, geen gebruik te maken van het internationaal gebruikte metrische systeem, het SI-stelsel (Systeme Internationale) [1]Waarbij gebruik wordt gemaakt van eenheden zoals meter, seconde, Kelvin en kilogram.. De hele wereld maakt gebruik van SI, behalve Liberia, Birma en… de Verenigde Staten [2]In de VS hanteren ze officiëel nog het zogenaamde imperiale systeem.. En kennelijk heeft de NASA het niet aangedurfd om voor de CxP, zoals het Constellation-programma wordt afgekort, voor het SI te kiezen.  Ze blijven voornamelijk werken met de Engelse maten, dat wil zeggen dat in sommige gevallen SI-maten kúnnen worden gebruikt. Dat is te betreuren, want het verleden heeft geleerd dat het gebruik van andere metrische systemen of van systemen die door elkaar worden gebruikt tot ernstige fouten kan leiden. Bekendste voorbeeld daarvan is uiteraard de Mars Climate Orbiter, die 23 september 1999 op Mars neerstortte omdat de software van het remsysteem met ponden werkte (Engelse maat) en de Orbiter met Newtons (SI-systeem). Tussen die twee zit een factor 4,45 verschil, ergo boem MCO. Naar aanleiding van die ramp heeft de NASA destijds een onderzoek ingesteld naar het gebruik van het SI-stelsel, maar de uitkomst was simpel: “However, our review found that use of the metric system is inconsistent across the Agency.” Zucht… Bron: NASA Watch.

Voetnoten

Voetnoten
1 Waarbij gebruik wordt gemaakt van eenheden zoals meter, seconde, Kelvin en kilogram.
2 In de VS hanteren ze officiëel nog het zogenaamde imperiale systeem.
Share

Comments

  1. Zelf ben ik meer van een op Planck eenheden gebaseerd systeem gecharmeerd.

  2. Ja, da's ook een mooi systeem. Ik heb trouwens die link even bewerkt, want in m'n browser kwam de link erg lelijk over. Liep door over de gehele pagina, dwars door andere teksten heen.

  3. Ja, da's ook een mooi systeem. Ik heb trouwens die link even bewerkt, want in m'n browser kwam de link erg lelijk over. Liep door over de gehele pagina, dwars door andere teksten heen.

Speak Your Mind

*