5 december 2023

SN 2009ft, een supernova in Maagd

SN 2009ft

Credit: Catalina Real-time Transient Survey

Op 23 mei 2009 j.l. verscheen supernova SN 2009ft in het sterrenstelsel PGC 51430 in het sterrenbeeld Maagd (Virgo). Ontdekt door de zogenaamde Catalina Real-time Transient Survey (CRTS). SN 2009ft betrof een type Ia supernova, waarbij een witte dwerg door toevoer van materie vanaf een nabije compagnon een kritische grens overschrijft en de wereld in een laatste klap vaarwel zegt. Wie dezelfde dag, zaterdag de 23e mei, ook vaarwel zei was m’n vader, Arie Nouwen. Kortom, voor mij is dat sterretje aan de hemel een symbool voor hem. Bron: Supernovae.net.

Share

Comments

 1. Arie toch, welk een fraai gevoel voor symboliek!!!….. Enne…… ikke maar denken dat dit soort "romantisch dichterlijk geformuleerd taalgebruik" slechts ende geheel mijn "schrijf-turf" was……om maar eens een aan Drenthe (in mijn ogen nog steeds de saaiste provincie van Nederland, maar goed, morgen ben lekker weer thuis!!) gerelateerde woordspeling te bezigen.

  Evenzo…."Chapeau mon ami!

  Eh…..begin zelfs jij nu toch ook eindelijk allerlei "van die leuke stemmetjes" in je hoofd te horen…..ha..ha…!!

  A propos……was die lezing op de club van afgelopen vrijdag nog een beetje "te hoegen"…….ik zag namelijk wel de aankondiging van, maar niet het verslagje na afloop.

  Afijn……groetjezzzzz uit Drenthe of is het nu toch Drente zonder die stomme extra "H"……of is het tegenwoordig ook al "Zuidt Holland" in een poging om één en ander kunstmatig te "versjieken"???

  • Hé Janus, hoe was het in DrentHe? Eh… Drente, sorry.

   Ja, dat van die ene supernova moest ik even kwijt. Bij die lezing vrijdag was ik niet, omdat Heidi weg moest. Nix gas en stof bij de sterren, alleen gas en stof (pfffrrrtttt) in Huize Nouwen. 🙂

 2. Zo….jij bent er snel bij, zeg……enne…voor mij staat morgen trouwens ook in het teken van..eh.."stof"….Stofzuigen danwel te verstaan, want als je een paar daagjes op je schoonouderlijk huis past is het natuurlijk niet de bedoeling dat je het vervolgens weer achterlaat alsof er "een stof-bom" is ontploft…ha…ha…

  Overigens heb ik mij "net" voorzien van een helen fraaien specialen 40ste verjaardag-uitgave van die bewuste eerste maanlanding, kleurrijk op papier gezet door "the boy's and girls van Sky at night magazine"…….Kwam ik toevallig tegen bij boekhandel Vos en VD Leer in Dordrecht (ah, stad der steden…nog immer HET onbetwiste (??) centrum van het Universum!!). Ik weet niet hoeveel ze er nog op de plank hebben liggen…..maarre, voor de liefhebber van de (geschiedenis van de) ruimtvaart voorwaar een erg leuk "hebbedingetje"…..met en zonder die blijkbaar zo dubieuze "a"!!!

 3. Aha, en dat boek ga jij binnenkort zeker uitlenen aan mij!? 😀

 4. Zucht .tja…. who can refuse such a handsome bloke like you……en dus…..natuurlijk schenk ik bij deze, ten overstaande van al jouw vele (wie oh wie eigenlijk!!??) astrobloglezers, mijn welgemeend "Ja-woord"……snik, hoe romantisch…..

  Enne….sorry Heidi….but ah, you've got competition, girl…ha….ha…

  En zie hier een welhaast onnavolgbare omslachtige methode om slechts te kennen te geven dat jij natuurlijk dat boekie mag lenen.!!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: