21 april 2019

GOCE beweegt met ademkracht om de Aarde

GOCE

GOCE

Op 17 maart j.l. werd de Europese gravitatiesatelliet GOCE1 gelanceerd. Vandaag las ik in de wetenschapsbijlage van NRC-Handelsblad een interessant artikel over GOCE. De vijf meter lange satelliet ziet eruit als een soort militaire raketvliegtuig en z’n baan om de Aarde ligt op slechts 250 km. Voor die lage hoogte is bewust gekozen omdat daarbij het zwaartekrachtsveld van de Aarde goed ‘voelbaar’ is. GOCE heeft een geavanceerd GPS-systeem aan boord en door voortdurend de eigen positie te meten kan dat zwaartekrachtsveld worden gemeten. Vliegt de GOCE boven een gebied waar de zwaartekracht sterker dan gemiddeld is dan vliegt GOCE iets sneller, komt ‘ie boven een gebied met minder zwaartekracht dan vliegt ‘ie iets langzamer. Probleem met de 250 km hoogte is dat de weerstand van de aardse atmosfeer er nog

  1. Gravity field and steady-state Ocean Explorer. []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.