3 december 2023

De zomer is begonnen!

Het zomersolstitium wordt ieder jaar bij Stonehenge gevierd. Credit: Kidmoses/Pixabay.


Ik lag op dat moment nog op één oor, maar om 07.46 uur hedenochtend is officiëel de zomer begonnen. Dat wil zeggen dat toen het zogenaamde solstitium plaatsvond, het moment dat het middelpunt van de Zon door het zomerpunt van de ecliptica [1]De ecliptica is de schijnbare jaarlijkse baan van de zon ten opzichte van de sterren aan de hemelbol. Het vlak van de ecliptica bevat dus zowel het middelpunt van de zon als dat van de aarde. Van de … Lees verder (lengte 90°) gaat. De Zon bereikt daarmee z’n hoogste noordelijke declinatie [2]Da’s de positie van een hemelobject ten opzichte van de hemelevenaar. Dat laatste is weer een projectie van de aardse evenaar op de hemelbol. (+23°26’22”) en bevindt zich recht boven de Kreeftskeerkring. Kortom, een zomerse Vaderdag vandaag. 🙂 Nou moet alleen het weer nog een beetje meewerken. Bron: Sterrengids 2009.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 De ecliptica is de schijnbare jaarlijkse baan van de zon ten opzichte van de sterren aan de hemelbol. Het vlak van de ecliptica bevat dus zowel het middelpunt van de zon als dat van de aarde. Van de zon uit gezien is de ecliptica de jaarlijkse baan van de aarde om de zon.
2 Da’s de positie van een hemelobject ten opzichte van de hemelevenaar. Dat laatste is weer een projectie van de aardse evenaar op de hemelbol.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: