15 april 2024

Astro-dagboek uit de Haute Provençe, dag 2

De uitstoot van brandstof door een Centaur

De uitstoot van brandstof door een Centaur

Afgelopen nacht (nacht van zondag op maandag) was het prachtig helder. Bijna geen wind, de seeing was redelijk goed. Het was wel koud. De zon was amper onder of de temperatuur kelderde van 14 naar 2 graden. Later zakte de thermometer gestaag verder tot -2 graden. Het was niet vochtig, daardoor viel het toch mee. Uitstekende omstandigheden om waar te nemen. In de avond werden we verrast door een spectaculair verschijnsel! Eerst verscheen er bij Jupiter een boogvormig wolkje. Als snel groeide het wolkje uit tot een cirkelvormige halo. De cirkel van licht werd groter en in het centrum lichtte ineens een nevelvormige wolk fel op. Dit hele patroon schoof met behoorlijke snelheid, net zo als een sateliet richting noorden. Het object splitste zich en dus zagen we twee nevelachtige object bewegen, ongeveer met de zelfde snelheid. De halo bleef uitdijen en veranderde in het noorden van een cirkelvorm naar een ellips. Wat een fantastisch en vreemd gezicht! Na een paar minuten was het verschijnsel onder de noordelijke horizon verdwenen. Helaas hadden we geen camera met groothoek paraat. Op een gegeven moment ben ik wel een statief en lens gaan pakken, maar ik kreeg het meer niet op tijd scherp voor een goede opname. Nou ja, beter een onscherpe foto dan helemaal geen foto. We hadden vrijwel meteen het vermoeden dat we een rakettrap hebben gezien die afsplitste en een wolk brandstofgas uitstootte. Op spaceweather.com is te zien dat dit vermoeden klopt: het is een Centaur raket geweest die een militaire sateliet lanceerde (US military weather satellite, DMSP F-18). Verder is er de rest van de nacht heftig uitgelijnd, waargenomen en deep-sky gefotografeerd. Komende dagen wordt slecht weer met veel regen voorspeld, dan hebben we tijd om ze te bewerken…

Share

Speak Your Mind

*