22 september 2023

Wat ging er precies mis met de Apollo 13?

Goede vraag: wat ging er nou precies mis met die rampvlucht april 1970 van de Apollo 13? Meestal komen we niet verder dan dat een spoel voor het verwarmen van de zuurstoftank was ontworpen voor 28V/4A gelijkstroom (DC) , terwijl in de Apollo 13 ’t dubbele, 56V/4A, werd gebruikt. De isolatie smolt weg, kortsluiting volgde en boem weg tank. “Houston, we’ve had a problem.” Twee mannen kunnen precies omschrijven wat er fout ging: astronauten Jim Lovell en Fred Haise van de Apollo 13:

De video is op 6 november j.l. opgenomen toen het tweetal aanwezig was bij het Astronaut Scholarship Foundation event op het Kennedy Space Center in Florida. Uit hun verhaal blijkt maar weer hoe instanties langs elkaar heen kunnen werken en met een dikke plaat voor hun kop risico’s nemen. Hebben we er iets van geleerd? Mmmm, ik vrees van niet, getuige de vele ruimterampen die ná de Apollo 13 (bijv. met de Challenger en Columbia) hebben plaatsgevonden. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. zuurstof viel weg

  2. Ooooooh, was dat het? Thanx! 😉

  3. 1e kersdag +- 10 uur een vuurbol gespot zo groot als een heli ik dacht ook eerst die stort hier neer vlakbij maar vloog weg tot hij niet te zien was hij was nog geen 100 meter in de lucht verwijderd dood eng dus ik ben nog naar buiten gerent om tekijken waar het neer stortte maar het vloog weg met een snelheid ongekend en zonder geluid iemand iedeen wat het was

    • Hoi Theo, bedankt voor je melding. Alleen beetje vreemde plek om 'm te melden, als commentaar bij een bericht over Apollo 13. Kan je je melding ook hier plaatsen in het forum, da's een betere plek. Thanx.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: