27 september 2023

Het Melkwegstelsel in je achtertuin

Galaxy garden op Hawaï

Galaxy Garden op Hawaï. Credit: Jon Lomberg 

Wat dacht je ervan als je een model van het Melkwegstelsel in je tuin zou hebben, gemaakt van planten, struiken, stenen, ornamenten en fonteinen, die de spiraalarmen, de centrale verdikking en het superzware zwarte gat in de kern weergeven? Jon Lomberg, artiest van beroep, heeft zo’n tuin gemaakt op het eiland Konu op Hawaï. In de Paleaku Peace Garden heeft ‘ie een Melkwegtuin gemaakt van 30 meter doorsnede, waar hij bezoekers de gelegenheid geeft om doorheen te wandelen en zo kennis te maken met de structuur van de Melkweg. Onze Melkweg is een balkspiraalstelsel, waarbij vanuit die centrale balk vier hoofdarmen en (vermoedelijk minstens) twee kleine armen ontspringen. Op prachtige wijze heeft Lomberg met diverse planten, struiken en andere materialen die armen minutieus nagebootst. Middenin het centrum van de Melkweg bevindt zich een zwart gat met een massa van maar liefst 4,31 miljoen zonmassa’s.

Het 'zwarte gat'

Het ‘zwarte gat’. Credit: Jon Lomberg 

Met een fontein (zie hiernaast) heeft Lomberg dat zwarte gat met de omringende accretieschijf weergegeven. Het zonnestelsel, gelegen in de Lokale Bel van de Orionarm, wordt ook nog weergegeven door middel van een klein kristal van een oorbel, hoewel het kristal op die schaal eigenlijk 1000 keer te groot is. Afijn, mocht je nog een keer op vakantie op Hawaï belanden – oooohh wat een mooie droom – dan is een bezoek aan Galaxy Garden zeker de moeite waard. De tip voor deze blog kwam overigens van Rudy, waarvoor dank! Bron: Galaxy Garden.

Share

Comments

  1. Thank you for publishing this story about my Galaxy Garden.

    I would very much like to work with somebody to make such a garden in Holland. it is a very powerful educational tool. The impact on people, especially children but also adults, changes their perspective in a major way. Perhaps somebody can investigate possible corporate or government sponsorship, as well as a suitable location.

  2. Hi Jon, welcome here on the astroblogs. Good idea trying to make such a Galaxy Garden in the Netherlands. I'll do my best in promoting the idea. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: