1 oktober 2023

Nog een paar blauwe maan-weetjes

Credit: Activedia/Pixabay

Ja ja ik weet het, die blauwe maan komt inmiddels je strot uit, maar ik wil toch één keertje nog enkele weetjes over dit fenomeen de wereld insturen. Daarna hou ik er over op… voor een poosje, OK? 😉

  • Ten eerste dat in iedere periode van negentien jaar er zeven keer een blauwe maan optreedt. Op welke data dat allemaal plaatsvindt in de 21e eeuw vind je in deze lijst. In al die jaren heb je dus 13 volle manen in plaats van 12, oftwel in die jaren is er telkens een seizoen waarin niet drie volle manen voorkomen, maar vier. Da’s ook de oeroude betekenis van het begrip blauwe maan, namelijk een extra volle maan in een seizoen.
  • Vervolgens dat er enkele jaren zijn waarin twéé blauwe manen voorkomen! Nee, niet denken dat er dan 14 volle manen optreden, dat kan gewoon niet. De reden van twee blauwe manen is meestal doordat er eentje plaatsvindt in januari. Aangezien februari korter is dan de tijdspanne tussen twee Volle Manen (29,5306 dagen) is de kans groot dat de maand maart dan weer een blauwe maan kent. Deze eeuw maken we dat drie keer mee: in 2018, 2037 en 2094. Die laatste is weer bijzonder, want dan wordt maart overgeslagen en vinden twee blauwe manen plaats in januari en april.
  • Tenslotte de interessante vraag wanneer zich weer zoiets voordoet, namelijk een combinatie van drie opmerkelijke fenomenen: Oudjaarsavond + blauwe maan + maansverduistering. Met behulp van Fred Espenak’s website over maansverduisteringen heb ik er eentje gevonden: op 31 december 2028 is er een blauwe maan én een totale maansverduistering! Alleen het begin van die verduistering is niet zichtbaar in Nederland.

Bron: Starts with a bang + Hemel-waarnemen.

Share

Comments

  1. Glenn de miranda zegt

    Geachte
    Ik zie sinds een jaar of twee in de maan een heldere lichtblauwe cirkel. Niet alleen bij volle maan maar zodra de maan verschijnt. Iemand bekend met dat?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: