19 oktober 2018

Fermi ontdekt maar liefst 17 milliseconde pulsars

Kaart van de gevonden milliseconde pulsars

Astronomen van ASTRON hebben samen met een international team in rap tempo vele nieuwe bijzondere sterren, genaamd ‘milliseconde pulsars’, gevonden. In de afgelopen dertig jaar zijn slechts zestig van dit soort sterren ontdekt, maar dankzij recente informatie over mogelijke vindplaatsen hebben astronomen de afgelopen drie maanden plotseling zeventien nieuwe milliseconde pulsars ontdekt. Dit deden zij met de grootste radiotelescopen ter wereld. De ontdekking werd mogelijk gemaakt door de Fermi Gamma-ray Space Telescope van NASA. Met de ontdekking van zoveel nieuwe milliseconde pulsars kunnen astronomen de evolutie en het bestaan van deze extreme sterren beter bestuderen. De kans wordt ook groter dat astronomen met de pulsars zwaartekrachtsgolven kunnen waarnemen. De ontdekking werd deze week wereldkundig gemaakt op de jaarlijkse conferentie van de American Astronomical Society – g

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.