19 juli 2024

Vanavond heldere meteoor te zien geweest in Nederland

[UPDATE] Vanuit Oost-Kapelle in Zeeland heeft Klaas Jobse met z’n All-Sky observatorium de vuurbol van gisteravond gefotografeerd. Hieronder de foto waarop de vuurbol duidelijk te zien is. Tijdstip: 20:01:59 uur Nederlandse tijd. We zien de vuurbol onder de ster Procyon (Sterrenbeeld Kleine Hond). Hij gaat naar rechts, richting Orion. Linksboven van Procyon zien we drie sterren, eh… twee eigenlijk, want het zijn de planeet Mars (de onderste en helderste) en de sterren Castor en Pollux van Tweelingen. Van de vuurbol is inmiddels ook een video online te bewonderen. Bron: Cyclops/Klaas Jobse.

De metoor van 16 maart (Klaas Jobse). Credit: Cyclops/Klaas Jobse

Vanavond (16 maart 2010) is iets na 20.00 uur in Nederland een heldere meteoor te zien geweest. Ik krijg via de mail berichten van waarnemers, o.a. uit Zeeuw-Vlaanderen het volgende bericht: “Locatie: Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen). Richting van zuid-oost naar noord-west. Een bijzonder felle lichtstip (kleur helder wit) schuin naar beneden, ongeveer 3 – 4 seconden, waarna het in stukjes uit elkaar viel.” Volgens deze waarnemers was het om 20.04 uur dat de meteoor te zien was. Een andere melding komt uit Friesland en die luidt als volgt: “[…] opeens zag ik een hele heldere dikke brandende streep van links boven naar rechts flitsen. Vlak bij ons over het weiland en over de Lemmerweg verdween het volgens mij in het weiland tussen IJlst en Sneek. Een rode brandende punt met een zilverkleurige staart. Zodra ik meer nieuws hierover heb zal ik het melden. Als er door lezers ook waarnemingen zijn gedaan van de meteoor (of vuurbol?), laat het dan s.v.p. weten. Foto- en videomateriaal is uiteraard van harte welkom, als je wilt zelf te plaatsen op het forum.

Share

Comments

 1. Ingrid de Haan zegt

  tijdens een partijtje tennis in St.Annaparochie, Friesland zagen wij een compacte streep met een soort sterren eromheen als vuurwerk gedurende enkele seconden van zuidoost naar zuidwest bewegen in een hoek van ongeveer 30 graden horizontaal.

 2. annemarie zegt

  Ook in Tzum (Friesland) was de vuurbol te zien iets na 20.00 uur.
  Ik stond buiten te wachten op mijn dochter die van gym kwam.
  helaas geen camera mee.

 3. in den bosch waar ik woon heb ik hem ook gezien 😉 het was een blauwe streep van ongeveer 4 seconde en hij viel in stukjes uit elkaar

 4. Wij hebben hem in Huizen (N-H) ook gezien!!!!

 5. Ik heb hem in den bosch gezien aantal seconden ook dikke felle lichtsteep waarbij het leek of er stukken afbrokkelden

 6. Ja, ik heb 'm in Den Haag ook gezien, vrij laag in de lucht. Ging al aan mezelf twijfelen….ben blij dat anderen 'm ook hebben gezien.

 7. Mmmm, niemand die een foto heeft kunnen maken?

 8. Sjaak Polak zegt

  Ik zag hem ook, zonne grote vuurbal jong!! Omgeving Roermond ten zuiden van oost naar west Pfieeeeeeeeeeeeeuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

 9. S. Dekker zegt

  In Alkmaar was ie ook heel duidelijk te zien, zeker 5 sec.!!

 10. Frank Tollenaar zegt

  Rond 20:00 heb ik hem gezien boven Sas van Gent (zeeuws-vlaanderen), mooi om een keer te zien.

  Even gegoogled, en via deze site weet ik dus zeker dat ik niet gek ben geworden 🙂

 11. Andrea Bult (Bakhuiz zegt

  Ik reed vanavond rond 20.00 uit Ijlst van mijn volleybaltraining.

  ik was op de Lemmerweg bij Hommerts (Friesland). Opeens zie ik een dikke brandende streep in de lucht van links naar rechts waar het inderdaad in stukjes uit elkaar viel. Om de witte streep waren inderdaad sterren te zien, het leek net vuurwerk. Ik wist niet wat ik zag. Het was heel duidelijk!!!!

 12. S. Dekker zegt

  Hahaha dat had ik ook frank…zie ik t nu wel goed? Dacht eerst dat t een vuurpijl was die een beetje uit de richting ging…maar hij was zo groot. Ideaal internet;)

 13. Alexander zegt

  Toen ik hier in Merelbeke rond Gent (België) naar mijn fiets stapte, heb ik op hetzelfde tijdstip exact dezelfde waarneming gedaan. Hier was het toen lichtbewolkt, dus ik heb niet gezien hoe de meteoor aan zijn einde is gekomen. Maar het was werkelijk spectaculair! Veel beter dan vuurwerk. Enorm geschrokken van de gigantische snelheid waarmee dit ding aan de hemel bewoog. Even gegoogled en op deze site terecht gekomen. Eveneens blij dat ik toch niet gek ben geworden.

  Groeten uit België!

 14. Jan van Spijker zegt

  Ook ik heb vanavond in Woubrugge (eveneens tijdens een partijtje tennis dus ondanks de felle baanverlichting) de heldere vuurbol gezien. Om ongeveer 20:03 lokale tijd bewoog hij van zuidoost naar zuidwest gedurende zo'n 5 seconden met een dikke felwitte kop terwijl in de richting van de staart de kleur geleidelijk veranderde naar licht blauwachtig. Er spatten als het ware 'vonken' vanaf. Het leek echt op een dure Chinese vuurpijl.

 15. Ook ik heb het gezien, nooit eerder….,rond 20.00 uur in Nijkerkerveen (vlakbij Amersfoort) tijdens een puppycursus en dus niet tijdens het tennissen ;-))

  Iemand wees mij erop zodat ik het laatste stukje zag, idd net het einde van mooi wit siervuurwerk. Geweldig om dit eens te zien !!!!

 16. koertez zegt

  wij hebben hem ook gezien in utrecht hel wit licht met een lange streep ook van zuid oost naar zuidwest rond 20.00 was te dikke streep voor een vuurpijl.zag niet dat hij de baan afmaakt verdween in het niets

 17. Frank Tollenaar zegt

  Ja zeker S. Dekker, gelijk eens doorlinken naar 2 collega's die me al voor gek verklaarden, (stond even buiten te bellen tijdens de koffiepauze), ze dachten gelijk dat ik een jointje had staan roken buiten.

 18. Jack Luijs zegt

  Vanavond omstreeks 20.00 uur waargenomen in Weert (Limburg) grote vuurbol met rondom allemaal losvliegende kleinere delen prachtig gezicht helaas geen foto kunnen maken omdat het veel te snel ging.

 19. Puppy niet van slag maar ik…..wonderlijk om dit voor het eerst te zien.

  Prachtig hoe alles in elkaar zit en hoe ieniemienie klein wij hier toch zijn…..

  Ik kijk vaker naar boven ;-))

  Tot een andere meteoor maar weer.

 20. Ludgerp zegt

  Ook ik heb het Komeet vanavond waargenomen was echt een prachtig gesicht met zeer goed zichtbaare afbrandenden kleine deelen, rond 20:00 Uur bij het Silverdome in Zoetermeer

  • Nee, een komeet was het niet. Het was een heldere meteoor, een vuurbol genoemd. Een klein stukje steen dat in de dampkring 'verbrandde'. Zou een komeet zijn geweest dan zouden wij dit allemaal niet op dit moment hebben kunnen navertellen.

 21. In dordrecht ook waargenomen tijdens een potje voetbal, 1 van de jongens wees omhoog en toen lag het spel stil omdat de rest ook aan het genieten was van een stukje steen dat verslonden werd door onze aarde!

 22. ik heb toenvallig een aantal maanden het geluk gehad mijn eerste meteroriet te zien :D. en ik had nog meer geluk om vandaag mijn tweede te zien ik zat om mijn brommer, reed bijna tegen een auto aan ^^ maar het zou het waard geweest zijn :P.

  • Een meteoriet was het niet, nou ja, nog niet tenminste. Sterrenkundigen onderscheiden bij een vallende ster drie fasen: 1. de fase dat het stuk(-je) steen nog in de ruimte is buiten de atmosfeer, dan heet het een meteoride, 2. als 'ie in de damprking terechtkomt en 'verbrand', dan is het een meteoor en 3. áls 'ie groot genoeg is kan het stuk steen op aarde terechtkomen en dan heet dat stuk steen een meteoriet.

 23. Ik was met 4 andere vriendinnen aan het lopen, toen wij net na 8 uur een mega heldere vuurbol zagen met een extreem lange staart. Leek op vuurwerk. We verwonderden ons over de helderheid daar vallende sterren over het algemeen wel 10x minder helder zijn.

  Wij liepen in Dedemsvaart.

 24. Sierdsma zegt

  In Langezwaag (Friesland) was de felle streep met brokstukken duidelijk te zien

 25. Gerrit Appel zegt

  na supermarktbezoek in de avond, vlakbij huis zag ik boven ons huizenplan een vuurpijl, dacht ik…

  "het" had ongeveer zo'n snelheid, alleen was er geen geluid bij 🙂

  naar mijn beleving duurde het zo'n 5 tot 7 seconden

  naar verhouding te zien (als het een pijl zou zijn) had de kop de grootte van een tennisbal; er was een vuurstaart achter van zo'n 30 x de breedte van de kop en de staart flikkerde aan en uit, dat waren natuurlijk de fracties die afzonderlijk aan het verbranden waren

  iets als dit zie ik zelf maar eens in de 10 jaar

  ik vind het echt gaaf ook getuige moge te zijn geweest hiervan! 🙂

  (de waarneming was in Enkhuizen (Noord-Holland)

 26. Heb hem ook gezien vanaf het strand bij Den Helder. Een helder lichtpunt dat uiteindelijk uiteen viel in meerdere kleinere lichtpunten om vervolgens te verdwijnen.

 27. J.C de Rover zegt

  hallo, ik heb hem ook gezien was een hele mooie show daarboven! maar hebben jullie daarna ook nog naar boven gekeken? vlak daarna vlogen er in tegen gestelde richting (iets andere hoek) meerdere objecten zowel naast elkaar en kort opvolgend door de lucht,dit ging echter niet gepaard met de bekende staart die ontstaat zodra de dampkring word geraakt,mischien een cluster van meteorieten die net de aardse zwaartekracht konden ontvluchten? ik heb geen idee wat dit was maar vind het vreemd dat ik daar niks over lees op het net,toevallig treft er tentijde van het verschijnen van de komeet een grote netwerkstoring boven datzelfde gebied! heeft iemand anders iets vreemds gezien ? ben zo benieuwd wat het zou zijn!!!

  groetjes J.C de Rover

 28. J.C de Rover zegt

  ps ik woon in almere,maar lees net dat hij van noord tot zuid is waargenomen!

 29. Serah Kamsteeg zegt

  heb de vuurbal/meteoriet ook gezien in Hardinxveld-Giessendam zuid-Holland.

  de vuurbal schoot van noord naar zuid in de richting rotterdam.

  vanaf het punt waar ik stond had de vallende ster een roze met oranje staart. na een paar seconden spatte de bal uit elkaar en verdween toen helemaal.

  heb geen foto kunnen maken het was te snel voorbij.

 30. Gerrit Appel zegt

  in Noord-Holland ging hij toch echt van oost naar west en niet van noord naar zuid

  mogelijk staan hier dan toch waarnemingen over meerdere meteorieten….

 31. Ik heb hem ook gezien , ik woon in Beverwijk ( Noord-Holland )

  En als ik er een richting aan mag geven ging deze ook van oost naar west

 32. Gisteravond stond ik toevallig samen met mijn dochter bij mijn buurman in Axel ( Zeeland ) voor de deur toen ik me omdraaide en naar boven keek. Toen zag ik op hetzelfde moment de meteoor voorbij komen.

  Ik hoorde hem gewoon suizen.

  Het was een felle witte bal met een lange vurige staart die gedurende 4 a 5 sec te zien was totdat ik hem niet meer kon zien omdat hij dan over het dak kwam en er geen zicht meer op had.

  Ik vond het een schitterende ervaring om hem te zien.

  Ben ook benieuwd waar hij terecht is gekomen, en of er ook schade van de meteoor is.

 33. Bijzonder gezicht, even na achten zagen mijn zoon en ik de lichtbol met staart voorbij trekken van noordoost naar zuidwest.

  Sterretjes-achtig vuurwerk in de staart.

  Onderweg verloor hij stukjes.

  Uiteindelijk viel hij uit elkaar en was het licht verdwenen.

  Het leek echter zeer dichtbij, maar nu lees ik dat hij tot in belgie te zien is geweest. Was hij dus toch nog wel hoog.

  Maar dat komt vast door de felheid van het licht, normaal zie je iets op die afstand niet.

  Wij zagen hem vanuit Langedijk.

 34. Ik heb hem ook gezien,ik woon in Haarlem.

  Het ging zo snel allemaal.

  Super om gezien te hebben!

 35. Gisteravond (16/3) even na achten ('s avonds) ook dit fenomeen gezien. Snel en laag over'vliegende' vuurbal.

  Ik woon in Santpoort (tussen Haarlem en IJmuiden). De richting was vanuit het noorden naar het zuiden.

 36. jahaa gezien! was super om voor het eerst te zien! hij was wit met een heeel klein beetje groen/geel leek. super tof!

  zeg hem boven leusden!

 37. Rein van Essen zegt

  Ik heb hem gezien in midden Amsterdam; dus zelfs met al dat kunstlicht. Zat televisie te kijken tot opeens in de linkerhoek van mijn oog… Mijn puberzoon verklaarde mij voor gek terwijl hij nou altijd wenst dat er meer is tussen hemel en aarde (World of WarCraft). Ik voel me wel weer een kind zo opgewonden word ik er van. Prachtig. Ik heb hem naar mijn vader vernoemt. Heldere Meteoor Han!!!

 38. Jolanda zegt

  Ik heb hem van heel dichtbij gezien. Ik stond in Vlaardingen op het balkon en een paar meter bij mij vandaan doofde die uit een paar meter boven de grond. Was echt een bijzonder mooi gezicht!!!

 39. neus en karol stinky zegt

  Wij stonden die avond op het kerkhof in Merelbeke (Gent, België) en wij zagen hem ook: witte vuurbal met witte staart achter,prachtig, kben mijn vriendin instant beginnen minetten, hehe nee nee twas echt magisch we stonden alle 2 verstelt te kijken en hebben gezien hoe hij uitdoofde en hoe andere kleinere stukken er los van kwamen en uitdoven. We hebben toen op het internet gezocht maar vonden niets, we zijn blij dat we deze blog nu hebben gevonden! btw kan dat geen stuk ruimte afval zijn geweest? aangezien het zo wit vuur was(net als las spetters)

  Vrede

 40. hihihi ik ben dus tog niet gek dag eerst dat het vuurwerk was ma had niks gehoord dus toen dagt ik een vallende ster ik zij het de volgende dag tegen me vriendin en die zij me dat het een meteoor was vond het heel mooi om tezien was wel snel voor bij en ik dag ook dat hij laag voor bij kwam

  grtjes uit zwijndrecht nl

 41. Marieke zegt

  Zat op de bank, en opeens zag ik iets voorbij flitsen. Ik stond op en kon hem secondenlang volgen tot hij achter een huis verdween. Meen daarna ook een flits te hebben gezien. Anderen die bij me waren verklaarden me voor gek en zeiden dat het vuurwerk geweest moest zijn. Na even googlen is het fijn om te weten dat ik dus niet gek ben! Ik heb hem in Herwijnen gezien, vlakbij Gorinchem.

 42. Ik vind het wel grappig dat ik dit forum heb gevonden. Ik zat inderdaad te zoeken naar het feit dat er een meteoriet te zien was 16 maart en ja dus gevonden. Alleen heb ik hem niet om 20U gezien maar tussen 22:30u en 22:45u, wel van n/o naar west. Dit was ook een soort van vuurbal met een lange staart en ik zag hem ook zeker zo'n 4 a 5 seconden. Ben benieuwd of meerdere ook deze meteoriet hebben gezien.

 43. kittyfriend zegt

  Geweldig inderdaad net vuurwerk maar zonder geluid met een witte staart erachter. Zag ook afbrokkelende stukken uiteen spatten. Was rond 20.00 uur en duurde een paar seconden van oost naar west. Zag het niet alleen gelukkig hoefde ik niet aan mezelf te twijfelen daarover. Vond hem wel erg laag gaan trouwens en verdween opeens. Wij hebben hem gezien in Zaanstad en hadden ook daarna even geen internet.

 44. Post Uiterweer zegt

  heb omstreeks 8:00uur eveneens meteoor gezien. dacht eerst dat het een vuurpijl was. Mooi en indrukwekkend.

Speak Your Mind

*