14 mei 2021

Vanavond heldere meteoor te zien geweest in Nederland

[UPDATE] Vanuit Oost-Kapelle in Zeeland heeft Klaas Jobse met z’n All-Sky observatorium de vuurbol van gisteravond gefotografeerd. Hieronder de foto waarop de vuurbol duidelijk te zien is. Tijdstip: 20:01:59 uur Nederlandse tijd. We zien de vuurbol onder de ster Procyon (Sterrenbeeld Kleine Hond). Hij gaat naar rechts, richting Orion. Linksboven van Procyon zien we drie sterren, eh… twee eigenlijk, want het zijn de planeet Mars (de onderste en helderste) en de sterren Castor en Pollux van Tweelingen. Van de vuurbol is inmiddels ook een video online te bewonderen. Bron: Cyclops/Klaas Jobse.

De metoor van 16 maart (Klaas Jobse). Credit: Cyclops/Klaas Jobse

Vanavond (16 maart 2010) is iets na 20.00 uur in Nederland een heldere meteoor te zien geweest. Ik krijg via de mail berichten van waarnemers, o.a. uit Zeeuw-Vlaanderen het volgende bericht: “Locatie: Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen). Richting van zuid-oost naar noord-west. Een bijzonder felle lichtstip (kleur helder wit) schuin naar beneden, ongeveer 3 – 4 seconden, waarna het in stukjes uit elkaar viel.” Volgens deze waarnemers was het om 20.04 uur dat de meteoor te zien was. Een andere melding komt uit Friesland en die luidt als volgt: “[…] opeens zag ik een hele heldere dikke brandende streep van links boven naar rechts flitsen. Vlak bij ons over het weiland en over de Lemmerweg verdween het volgens mij in het weiland tussen IJlst en Sneek. Een rode brandende punt met een zilverkleurige staart. Zodra ik meer nieuws hierover heb zal ik het melden. Als er door lezers ook waarnemingen zijn gedaan van de meteoor (of vuurbol?), laat het dan s.v.p. weten. Foto- en videomateriaal is uiteraard van harte welkom, als je wilt zelf te plaatsen op het forum.

Comments

 1. Heb hem ook gezien vanaf het strand bij Den Helder. Een helder lichtpunt dat uiteindelijk uiteen viel in meerdere kleinere lichtpunten om vervolgens te verdwijnen.

 2. J.C de Rover zegt

  hallo, ik heb hem ook gezien was een hele mooie show daarboven! maar hebben jullie daarna ook nog naar boven gekeken? vlak daarna vlogen er in tegen gestelde richting (iets andere hoek) meerdere objecten zowel naast elkaar en kort opvolgend door de lucht,dit ging echter niet gepaard met de bekende staart die ontstaat zodra de dampkring word geraakt,mischien een cluster van meteorieten die net de aardse zwaartekracht konden ontvluchten? ik heb geen idee wat dit was maar vind het vreemd dat ik daar niks over lees op het net,toevallig treft er tentijde van het verschijnen van de komeet een grote netwerkstoring boven datzelfde gebied! heeft iemand anders iets vreemds gezien ? ben zo benieuwd wat het zou zijn!!!

  groetjes J.C de Rover

 3. J.C de Rover zegt

  ps ik woon in almere,maar lees net dat hij van noord tot zuid is waargenomen!

 4. Serah Kamsteeg zegt

  heb de vuurbal/meteoriet ook gezien in Hardinxveld-Giessendam zuid-Holland.

  de vuurbal schoot van noord naar zuid in de richting rotterdam.

  vanaf het punt waar ik stond had de vallende ster een roze met oranje staart. na een paar seconden spatte de bal uit elkaar en verdween toen helemaal.

  heb geen foto kunnen maken het was te snel voorbij.

 5. Gerrit Appel zegt

  in Noord-Holland ging hij toch echt van oost naar west en niet van noord naar zuid

  mogelijk staan hier dan toch waarnemingen over meerdere meteorieten….

 6. Ik heb hem ook gezien , ik woon in Beverwijk ( Noord-Holland )

  En als ik er een richting aan mag geven ging deze ook van oost naar west

 7. Gisteravond stond ik toevallig samen met mijn dochter bij mijn buurman in Axel ( Zeeland ) voor de deur toen ik me omdraaide en naar boven keek. Toen zag ik op hetzelfde moment de meteoor voorbij komen.

  Ik hoorde hem gewoon suizen.

  Het was een felle witte bal met een lange vurige staart die gedurende 4 a 5 sec te zien was totdat ik hem niet meer kon zien omdat hij dan over het dak kwam en er geen zicht meer op had.

  Ik vond het een schitterende ervaring om hem te zien.

  Ben ook benieuwd waar hij terecht is gekomen, en of er ook schade van de meteoor is.

 8. Bijzonder gezicht, even na achten zagen mijn zoon en ik de lichtbol met staart voorbij trekken van noordoost naar zuidwest.

  Sterretjes-achtig vuurwerk in de staart.

  Onderweg verloor hij stukjes.

  Uiteindelijk viel hij uit elkaar en was het licht verdwenen.

  Het leek echter zeer dichtbij, maar nu lees ik dat hij tot in belgie te zien is geweest. Was hij dus toch nog wel hoog.

  Maar dat komt vast door de felheid van het licht, normaal zie je iets op die afstand niet.

  Wij zagen hem vanuit Langedijk.

 9. Ik heb hem ook gezien,ik woon in Haarlem.

  Het ging zo snel allemaal.

  Super om gezien te hebben!

 10. Gisteravond (16/3) even na achten ('s avonds) ook dit fenomeen gezien. Snel en laag over'vliegende' vuurbal.

  Ik woon in Santpoort (tussen Haarlem en IJmuiden). De richting was vanuit het noorden naar het zuiden.

 11. jahaa gezien! was super om voor het eerst te zien! hij was wit met een heeel klein beetje groen/geel leek. super tof!

  zeg hem boven leusden!

 12. Rein van Essen zegt

  Ik heb hem gezien in midden Amsterdam; dus zelfs met al dat kunstlicht. Zat televisie te kijken tot opeens in de linkerhoek van mijn oog… Mijn puberzoon verklaarde mij voor gek terwijl hij nou altijd wenst dat er meer is tussen hemel en aarde (World of WarCraft). Ik voel me wel weer een kind zo opgewonden word ik er van. Prachtig. Ik heb hem naar mijn vader vernoemt. Heldere Meteoor Han!!!

 13. Jolanda zegt

  Ik heb hem van heel dichtbij gezien. Ik stond in Vlaardingen op het balkon en een paar meter bij mij vandaan doofde die uit een paar meter boven de grond. Was echt een bijzonder mooi gezicht!!!

 14. neus en karol stinky zegt

  Wij stonden die avond op het kerkhof in Merelbeke (Gent, België) en wij zagen hem ook: witte vuurbal met witte staart achter,prachtig, kben mijn vriendin instant beginnen minetten, hehe nee nee twas echt magisch we stonden alle 2 verstelt te kijken en hebben gezien hoe hij uitdoofde en hoe andere kleinere stukken er los van kwamen en uitdoven. We hebben toen op het internet gezocht maar vonden niets, we zijn blij dat we deze blog nu hebben gevonden! btw kan dat geen stuk ruimte afval zijn geweest? aangezien het zo wit vuur was(net als las spetters)

  Vrede

 15. hihihi ik ben dus tog niet gek dag eerst dat het vuurwerk was ma had niks gehoord dus toen dagt ik een vallende ster ik zij het de volgende dag tegen me vriendin en die zij me dat het een meteoor was vond het heel mooi om tezien was wel snel voor bij en ik dag ook dat hij laag voor bij kwam

  grtjes uit zwijndrecht nl

 16. Marieke zegt

  Zat op de bank, en opeens zag ik iets voorbij flitsen. Ik stond op en kon hem secondenlang volgen tot hij achter een huis verdween. Meen daarna ook een flits te hebben gezien. Anderen die bij me waren verklaarden me voor gek en zeiden dat het vuurwerk geweest moest zijn. Na even googlen is het fijn om te weten dat ik dus niet gek ben! Ik heb hem in Herwijnen gezien, vlakbij Gorinchem.

 17. Ik vind het wel grappig dat ik dit forum heb gevonden. Ik zat inderdaad te zoeken naar het feit dat er een meteoriet te zien was 16 maart en ja dus gevonden. Alleen heb ik hem niet om 20U gezien maar tussen 22:30u en 22:45u, wel van n/o naar west. Dit was ook een soort van vuurbal met een lange staart en ik zag hem ook zeker zo'n 4 a 5 seconden. Ben benieuwd of meerdere ook deze meteoriet hebben gezien.

 18. kittyfriend zegt

  Geweldig inderdaad net vuurwerk maar zonder geluid met een witte staart erachter. Zag ook afbrokkelende stukken uiteen spatten. Was rond 20.00 uur en duurde een paar seconden van oost naar west. Zag het niet alleen gelukkig hoefde ik niet aan mezelf te twijfelen daarover. Vond hem wel erg laag gaan trouwens en verdween opeens. Wij hebben hem gezien in Zaanstad en hadden ook daarna even geen internet.

 19. Post Uiterweer zegt

  heb omstreeks 8:00uur eveneens meteoor gezien. dacht eerst dat het een vuurpijl was. Mooi en indrukwekkend.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: