13 juli 2024

CryoSat-2 succesvol gelanceerd

Toen de lancering vanavond in het journaal van acht uur te zien was dacht ik echt ‘dit gaat helemaal mis’. Die Dnepr draagraket kwam een stukje boven de ondergrondse silo uit, hing vervolgens stil in de lucht en ging toen met een luide knal en veel rook verder omhoog [1]Hier een video van een andere lancering van de Dnepr, waarbij je dezelfde ‘hik’ ziet. Speakers zachter zetten, want je hoort een flinke knal.. Schijnt normaal te zijn voor de Dnepr, dus loos alarm. Wel vreemd om te zien en je moet het zelf maar even bekijken (eerste 40 seconden gebeurt er niets op die video, dan weet je ’t):

Om 15.57 uur Nederlandse tijd vond het spektakel plaats en 17 minuten later kwam vanaf het Malindi grondstation in Kenia het signaal door dat de CryoSat-2, die de dikte van het ijs op Aarde gaat meten, los was gekoppeld van de draagraket.

Voetnoten

Voetnoten
1 Hier een video van een andere lancering van de Dnepr, waarbij je dezelfde ‘hik’ ziet. Speakers zachter zetten, want je hoort een flinke knal.
Share

Comments

  1. Dit komt doordat de Dnepr eerst uit een ondergrondse silo geduwd wordt door een solid rocket booster. Eenmaal boven de grond blaast de kurk zich uit de richting van de vuurmond, dit is volgens mij de knal die je hoort vlak boven de silo. Het gaat hier om het nuttig hergebruik van een SS-18 intercontinentale draagraket, maar, zoals u allen gezien heeft, het werkt, en dat is het belangrijkste. Het prijskaartje dat aan deze lanceerder hangt is lager dan dat ESA in het westen of de VS naar een mogelijkheid zou zijn gaan zoeken.

Speak Your Mind

*