21 juni 2024

Obama wil in 2035 een bemande reis naar Mars

Gisteravond Nederlandse tijd heeft president Obama z’n langverwachtte speech gehouden op Kennedy Space Center, waarin hij z’n plannen heeft ontvouwd voor de ruimtevaart van de komende jaren. Even op een rijtje wat ‘ie allemaal voor prachtigs beloofd heeft:

  • De NASA krijgt zes miljard dollar extra budget de komende vijf jaren voor o.a. de ontwikkeling van een nieuwe draagraket, die zo rond 2015 op de tekentafel klaar moet zijn en vervolgens gebouwd gaat worden.
  •  Zo rond 2025 moet de VS klaar zijn om de eerste verre bemande ruimtevluchten te maken. De maan is daarbij geen doel (“we’ve been there before”), maar wel een planetoïde (begin jaren dertig) en uiteindelijk rond 2035 Mars.
  • De Orion capsule wordt weer gebouwd, in eerste instantie als reddingscapsule voor het internationale ruimtestation ISS, later voor de bemande verre vluchten.
  • Om het verlies aan werkgelegenheid door het stopzetten van het Shuttleprogramma tegen te gaan wil Obama de economische ontwikkeling van Florida stimuleren.

Mocht je Obama’s toespraak gemist hebben dan is ‘ie hier in replay, waarbij de aftrap wordt gegeven door senator Bill Nelson – in 1986 nog meevliegend met een vlucht met de Columbia – en Charles Bolden, ex-astronaut en baas van de NASA:

Bron: Space.com.

Share

Speak Your Mind

*