28 februari 2020

Twee maal de Komeet van Halley

Paniek door de Komeet van Halley in 1910

Wat zeg ik, eigenlijk moet de titel “Drie maal de Komeet van Halley” luiden. Vandaag kwam ik namelijk drie keer een bericht tegen over de beroemde Komeet van Halley, onafhankelijk van elkaar. OK, twee van die berichten gingen grotendeels over hetzelfde onderwerp, namelijk de verschijning van die komeet in 1910. Laat ik daar maar mee beginnen. In dat jaar kwam de komeet weer in de buurt van de Aarde en velen dachten toen dat het einde van de mensheid aanstaande was. Uit spectroscopische waarnemingen bleek dat de staart van Halley’s komeet blauwzuurgas bevat en aangezien de Aarde door de staart zou bewegen werd onze ondergang voorspeld. In de NRC van vandaag staat een bericht van Alex Scholten die over dat ‘rampjaar’ komende vrijdag een lezing houdt in Volkssterrenwacht Bussloo ((‘t begint om 20.00 uur en kost

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.