29 september 2023

ISS vanuit Dordrecht deel 2

OK…..het even een harde leerschool geweest maar ik begin nu toch wel dit “interplanetaire voyeurskunstje” redelijkerwijze onder de digitale knie te krijgen. Het plaatje hiernaast laat toch een aanzienlijke hoeveelheid aardige details zien??!! Ik ben nog niet helemaal bekend met de exacte opbouw van het ISS…ga ik zometeen op het net eens op mijn gemakkie opsnorren,  maar volgens mij zie daar links bijvoorbeeld toch duidelijk de contouren van de aan het ISS vastgekoppelde russische Soyuz (Progress)??? Nou ja….hoe dan ook, ‘k begin steeds happier te worden met de geproduceerde output. Dit plaatje is geschoten met een 2x barlowlens tussen de telescoop en de webcam om zo kunstmatig de brandpuntsafstand te verdubbelen naar 240 cm. Voorts heb ik de frame-rate (het aantal plaatjes per seconde) op maximaal gezet=60 fr.per sec en de belichtingstijd per plaatje veel korter (1/500) genomen om de bewegingsonscherpte het hoofd te bieden. Om maar eens aan te geven hoe moeilijk dat volgen is, tussen de uiteindelijke 1800 frames zaten er slechts twee die OK genoeg waren!!  Omdat het ISS zoveel licht uitstraalt ga ik vanavond eens kijken hoeveel korter die belichtingstijd nog mag zijn wil ik onderbelichte plaatjes krijgen. Ik ben niet ontevreden over de scherpte van dit specifieke plaatje maar wellicht kan het nog veel scherper……droom er natuurlijk van om ook “mijn eigen ruimtewandelaar te vangen”…..en ik ga nog eens proberen wat een 3x barlow doet. Aangezien het ISS nog zeker tot 8 juli (zie het tabelletje op de heavens above-site) leuke overtochtjes gaat maken over Nederland kan ik voorlopig nog lekker door-experimenteren. De uiteindelijke “heilige graal” is natuurlijk de spaceshuttle “vastgeplak”t aan het ISS….enne…aangezien dat nog slechts twee (drie??) gaat gebeuren wil ik voor deze gelegenheden wel graag zeer beslagen ten ijs komen!!

Share

Comments

 1. Ik heb eergisteren voor het eerst het ISS over zien komen. Heel bijzonder, en ontzettend helder ook.

  Maar ik ben bang dat dat geen Soyuz is. Niet alleen is die plek aan het station nu even onbezet (vrijdag koppelt daar weer een Progress aan), maar wat je ziet is de Russische Zvezda-module met haar zonnepanelen: de command & control computers, brandstofvoorraden en allerhande Russische apparaten zitten daarin, net als slaapplekken voor twee bemanningsleden.

  Dat even in het kader van teveel informatie 😛

 2. Mooi plaatje hoor Jan, complimenten! Hoe het ISS is opgebouwd zie je hier:
  http://i.usatoday.net/tech/graphics/iss_timeline/
  Eh… klopt het nou dat ik helemaal geen zonnepanelen zie, maar alleen maar modules?

 3. Hoi Jan

  Mooi plaatje van wonen in de ruimte ;<).

  Sterrenkollega Ger

 4. Hi guys,

  bedankt voor de complimenten en de info!

  Enne…. "zvezda"….dat is toch russisch voor "ster"?? Naast een heftige "anglofiele tik" heb ik ook nog een aardig "soft spotje" voor Rusland en haar mooie taal….heb niet voor niets twee jaar russische les gehad… zucht, Niets klinkt zo mooi als een triest lied gezongen door zo'n russisch mannenkoor, voorwaar de heerlijkste manier van lekker een avondje "depri" worden…ha..ha..

  Maar goed..nu eerst effe die rondleiding van het ISS eens doorpluizen en dan om 23.47 nog maar weer eens kijken of het licht in de Zvezda-module al uit is!!

 5. Hé Jan, ik ben onder de indruk. Klasse, hoor!

 6. Adrianus: de zonnepanelen zijn inderdaad vrijwel onzichtbaar. Ze staan bijna onder een hoek van 90 graden met de aarde. Verticaal in de foto loopt de zogenaamde 'truss structure', op de uiteinden waarvan de zonnepanelen zich bevinden. Wel goed te zien zijn de radiatoren die warmte in de ruimte lozen: dat zijn de lichte vlakken in het midden. Horizontaal lopen de modules, van Zvezda naar Destiny of Harmony. Kibo en de Europese Columbus bevinden zich volgens mij ook in de schaduw.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: