19 juli 2024

NGC 3603: hemels vuurwerk in Kiel

NGC 3603, een prachtige sterrenhoop. Credit: NASA/ESA

Hubble strikes again. WK-voetbal of niet, de Hubble ruimtetelescoop gaat gewoon door met mooie plaatjes produceren. Neem ’t voorbeeld hiernaast (dubbelklikken voor groter exemplaar, hier voor megagrote exemplaren), de open sterrenhoop NGC 3603 in het zuidelijke sterrenbeeld Kiel (Carina). De hoop ligt 20.000 lichtjaar om de hoek en hij is in 1834 ontdekt door John Frederick William Herschel. NGC 3603, welke ingebed is in een groot gebied van geïoniseerd waterstofgas, telt duizenden jonge, zware sterren. Eentje is wel heel bijzonder, NGC 3606A genaamd, want z’n gemeten massa is maar liefst 116 zonmassa’s. Een andere in dezelfde sterrenhoop is Sher 25, de B1 superreuzenster die ringen om zich heen heeft gevormd en die tussen nu en 20.000 jaar gaat exploderen als supernova. Hubble nam de foto van dit stukje hemelse vuurwerk met z’n Wide Field Camera 3 aan boord, zowel in optisch als infrarood licht. Prrrrachtigggggg! Bad Astronomy.

Share

Speak Your Mind

*