25 februari 2024

Google heeft de jarige buckyball in z’n logo

Credit : Google

Ga es even wat zoeken op google.nl en je zal vandaag in het logo van Google – ook wel z’n doodle genoemd – een bewegende buckyball aantreffen:Het is vandaag precies 25 jaar geleden sinds de ontdekking van fullerenen, waar de buckyballs één vorm van zijn. Het zijn geheel uit koolstof bestaande moleculen, in de vorm van een holle bol, ellipsoïde of buis. Bolvormige fullerenen worden in de wandelgangen buckyballs genoemd en ze bestaan uit 60 koolstofatomenen, keurig in een soort van bol gerangschikt. Je hebt ook cilindrische fullerenen, buckybuizen (buckytubes)  genaamd die 70 atomen tellen. Onlangs werden beide varianten in de natuur ontdekt, in de jonge planetaire nevel genaamd Tc 1, 6500 lichtjaren van ons vandaan in het sterrenbeeld Altaar (Ara). Eh… ga voor de gein eens over de doodle met je muis, de linkermuisknop vasthoudend. Nee, niet op de doodle hierboven, maar op de website van Google, anders lukt ’t niet. 🙂

Share

Comments

  1. leuk!

Speak Your Mind

*