6 december 2023

Wat vloog er in beeld tijdens het Tether-experiment van STS-75 (Columbia)?

De tether wordt uitgerold. Credit: NASA

Tijdens de 19e vlucht van Space Shuttle Columbia, missie STS-75, in februari 1996 werd het zogenaamde Tether-experiment uitgevoerd, waarbij men middels het uitrollen van een lange draad – een tether genaamd – probeerde om energie op te wekken. Met deze Tethered Satellite System Reflight (TSS-1R) wilde men alternatieven vinden voor energiebronnen als batterijen en generatoren. De 20,7 km lange kabel, samengesteld uit een mix van koper, teflon en koolstof, werd vanuit de laadruimte van de Columbia uitgerold en alles leek goed te gaan tot de draad 19 km was uitgerold. Toen knapte de draad plotseling, naar later bleek doordat de draad gesmolten was door een toevoer van 35.000 watt aan electrische energie, welke gegenereerd werd doordat de draad door de aardse magnetosfeer heen was gegaan. Afijn, da’s het saaie gedeelte van het experiment. Maar nou komt het bijzondere gedeelte, zeg maar gerust het mysterieuze en opzienbarende gedeelte:

De video van astronaut R. Franklin

Het experiment werd in infrarood gefilmd door astronaut Ramon Franklin. Nadat de draad was geknapt trok hij strak en was het als een rechts streep in beeld te zien, naar schatting 130 km van de Columbia verwijderd. Dat alles was live op de reuzeschermen in Houston Control te zien. Wat er toen gebeurde was het verbazingwekkende: allerlei cirkelvormige objecten met een gat erin bewogen door het beeld en gingen kriskras door elkaar. Sommigen waren wazig en klein, anderen groot en scherp. Sommige objecten misten aan de zijkant een stukje en af en toe gingen ze plots een andere kant uit. Kijk zelf maar naar de beelden:

😯 Grote vraag is natuurlijk wat die dingen zijn die we door het beeld zien vliegen. Zijn het ‘artifacten’ van de infraroodcamera, bijvoorbeeld reflecties van de camera? Of afval van de geknapte tetherdraad? Of zelfs vormen van leven, zeer hoog in de lucht, zoals in de bron van deze Astroblog wordt verondersteld? Ik zou het niet weten. De lezers misschien? Bron: Weird Sciences.

Share

Comments

  1. Ruimteroos!?

  2. Ja, of aliens met ruimteroos.

  3. De video laat zien dat de voorwerpen ook achter de tether doorvliegen. De beelden zijn talloze keren door wetenschappers onderzocht en kunnen niet afdoende verklaard worden. Bij het bestuderen van de beelden is ook geconstateerd dat niet alle objecten in een loodrechte lijn vliegen, maar soms duidelijk afbuigen. Wat het zijn? Ik weet het ook niet. Iedereen zal moeten toegeven dat er nog zoveel is dat we niet kunnen verklaren… Feit is wel dat vanaf de aarde steeds meer mensen met goede infraroodkijkers (de Gen 3 versies) ook objecten waarnemen. Het zijn dus objecten die binnen ons normale waarnemingspectrum niet zichtbaar zijn. Uit de vele Youtube filmpjes die met die infraroodkijkers zijn gemaakt lijkt het er zelfs soms op dat er interactie plaatsvindt tussen de waarnemer en het voorwerp. De laatste tijd lijkt het er ook op dat er steeds meer lichtbollen worden waargenomen. Uit onderzoek blijkt ook dat er meer waarnemingen worden gedaan in gebieden met een sterker dan normaal magnetisch veld en verhoogde energie velden. Mogelijk zijn dit dezelfde objecten, alleen nu in het normale voor ons zichtbare spectrum. Is het een vorm met bewustzijn? Mogelijk. Ik denk dat wel dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen deze zogenaamde lichtbollen en andere objecten met vastere vormen, oftewel de "echte" UFO's. Dus verschillende (mogelijk buitenaardse) vormen van leven.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d