8 april 2020

Enorme cluster van sterrenstelsels ontdekt in ‘t vroege heelal

Daar heb je 'm, SPT-CL J0546-5345

Met behulp van de South Pole Telescope – yep goed geraden, een telescoop midden op de Zuidpool – hebben sterrenkundigen zeven miljard lichtjaar hier vandaan in het zuidelijke sterrenbeeld Schilder (Pictor) een enorme cluster van sterrenstelsels ontdekt. Die cluster, voorzien van de prachtige naam SPT-CL J0546-5345, telt honderden sterrenstelsels en de totale massa bedraagt ongeveer 800 biljoen zonmassa’s, da’s een 8 gevolgd door veertien nullen. Die massa is vergelijkbaar met die van een nabijstaande cluster als de Coma cluster. De afstand van 7 miljard lichtjaar plaatst SPT-CL J0546-5345 halverwege de leeftijd van het heelal, welke ongeveer 13,75 miljard jaar bedraagt. Dat de cluster toen al zo zwaar was betekent dat ‘ie ongeveer 2 miljard jaar na de oerknal moet zijn ontstaan. De foto hiernaast laat dus sterrenstelsels zien die toen al

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.