22 mei 2019

Wat zijn de voorspellingen voor de Leoniden?

[caption id=”attachment_16738″ align=”alignleft” width=”200″ caption=”De radiant van de Leoniden, in de kop van het sterrenbeeld Leeuw (

Reacties

 1. Léon Claessen zegt

  Hoi, weet niet hoe dit allemaal werkt, maar wilde wel even melden wat ik net meemaakte! Heb een stroomstoring in huis (maar 2 groepen van de 12 doen het), en was bezig om de noodzakelijke dingen (verwarming en koelkasten en vriezers) met verlengkabels aan te sluiten op de werkende groepen. Om nog even af te sluiten stond ik buiten een sigaretje te roken. Hee, was dat een vallende ster? Nog even kijken, en binnen 2 minuten nog 4 kleine en 1 HELE mooie lange gezien. Dat was om 3:15 op 17 november. Dat is dus vroeg als ik lees dat de piek pas vanavond zou zijn.

  Groetjes Léon

 2. Dus dankzij die stroomstoring heb jij een hele serie Leoniden gezien? Da's heel mooi. Die berekeningen lieten zien dat wij in Nederland en België de echte piek niet te zien zouden krijgen, maar jij zal net een 'klein piekje' hebben gezien. Die berekeningen zijn ook maar voorspellingen, die ze doen op grond van schattingen hoe de stofbanen van de Leoniden in de ruimte verspreid zijn, ooit achtergelaten door de komeet Tempel-Tuttle.

 3. Léon Claessen zegt

  Hoi Adrianus, dank voor de snelle reactie.
  Ja , blijkbaar wel geluk gehad (wist helemaal niet dat er een meteorietenregen zou zijn in tegenstelling tot de perseiden). Heb daarna nog een sigaretje gedaan (3:45), en maar een kleintje gezien in ongeveer 15 minuten (toen zei mijn nek dat ik het zelf maar moest doen…). Het vreemde was wel dat ik de meeste gezien heb waar ik ook veel van de perseiden gezien heb in de vele nachten buiten in augustus (en die vielen me toch wel een beetje tegen. In de begindagen meer gezien dan in de " piekdagen"). De hele lange leonide die ik gezien heb kwam vanuit de buurt van de steel van de grote beer en schoot over mijn huis heen richting zuid/zuidwest. Ik heb vannacht LEO even opgezocht in Stellarium (staat op mijn pc => mooi!) en volgens Stellarium stond LEO vrij laag een stuk meer naar het oosten. Maar ook bij de perseiden kwamen ze soms van compleet andere locaties dan van waar ik ze verwachtte. Ik had verwacht dat ze veel meer vanuit een constante plek zouden komen. Weet jij misschien vanwaar die diversiteit (of een mooie link naar een goed artikel hierover).
  Groetjes Léon
  P.S. de stroomstoring is nu uitgebreid tot ALLE groepen (een zijde van de hele straat ligt eruit). Ze verwachten nog wel een hele tijd bezig te zijn………

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: