21 april 2024

Wat zijn de voorspellingen voor de Leoniden?

De radiant van de Leoniden, in de kop van het sterrenbeeld Leeuw (© Hemel.waarnemen.com)

Over ongeveer tien dagen maken we weer het maximum mee van de jaarlijkse terugkerende meteorenzwerm de Leoniden. We hebben het dan over de nacht van woensdag 17 op donderdag 18 november 2010. Met name in de jaren 1999, 2001 en 2002 waren er echte meteorenstormen te zien, met op het hoogtepunt duizenden meteoren per uur. De vraag is natuurlijk wat de verwachtingen voor dit jaar zijn? Welnu, om maar gelijk met het slechte nieuws in huis te vallen: dat zal een schamele 5 tot 10 meteoren per uur zijn. Tenminste, da’s de verwachting van de Sterrengids 2010. Op Space.com schatten ze het iets hoger in, zo’n 15 á 20 per uur [1]Da’s allemaal onder ideale omstandigheden uiteraard, d.w.z. onbewolkt en er vanuitgaand dat de radiant in het zenit ligt – wat bij de Leoniden niet zo is.. De site Waarnemen.com is nóg optimischer en denkt dat er wel 30 Leoniden te zien zullen zijn. Há, dat gaat de goede kant op. Grote verstoorder van het Leoniden-gala is de maan, welke die nacht voor 80% verlicht is. Tot 03:21 uur stoort ‘ie verschrikkelijk, daarna gaat de maan onder en heb je daar geen last meer van. Cruciaal bij de vraag hoeveel Leoniden we tijdens het maximum zullen zien is ook de vraag hoe laat de Leoniden precies ‘pieken’, want rond die piek zijn er extra veel te zien. Er zijn verschillende schattingen daarvoor. De Russische meteorenexpert Mikhail Maslov denkt dat de piek 17 november om 16:11 uur Nederlandse tijd valt. De International Meteor Organization (IMO) voorspelt een piektijd van 22:15 uur en in het 2010 Observer’s Handbook van de Royal Astronomical Society of Canada valt die piek drie kwartier later, om 23:00 uur om precies te zijn. In álle gevallen is de piek niet in Nederland te zien, maar in centraal en oost Azië. Zucht… Bron: ja hallo, die heb ik allemaal al hierboven vermeld.

Voetnoten

Voetnoten
1 Da’s allemaal onder ideale omstandigheden uiteraard, d.w.z. onbewolkt en er vanuitgaand dat de radiant in het zenit ligt – wat bij de Leoniden niet zo is.
Share

Comments

 1. Léon Claessen zegt

  Hoi, weet niet hoe dit allemaal werkt, maar wilde wel even melden wat ik net meemaakte! Heb een stroomstoring in huis (maar 2 groepen van de 12 doen het), en was bezig om de noodzakelijke dingen (verwarming en koelkasten en vriezers) met verlengkabels aan te sluiten op de werkende groepen. Om nog even af te sluiten stond ik buiten een sigaretje te roken. Hee, was dat een vallende ster? Nog even kijken, en binnen 2 minuten nog 4 kleine en 1 HELE mooie lange gezien. Dat was om 3:15 op 17 november. Dat is dus vroeg als ik lees dat de piek pas vanavond zou zijn.

  Groetjes Léon

 2. Dus dankzij die stroomstoring heb jij een hele serie Leoniden gezien? Da's heel mooi. Die berekeningen lieten zien dat wij in Nederland en België de echte piek niet te zien zouden krijgen, maar jij zal net een 'klein piekje' hebben gezien. Die berekeningen zijn ook maar voorspellingen, die ze doen op grond van schattingen hoe de stofbanen van de Leoniden in de ruimte verspreid zijn, ooit achtergelaten door de komeet Tempel-Tuttle.

 3. Léon Claessen zegt

  Hoi Adrianus, dank voor de snelle reactie.
  Ja , blijkbaar wel geluk gehad (wist helemaal niet dat er een meteorietenregen zou zijn in tegenstelling tot de perseiden). Heb daarna nog een sigaretje gedaan (3:45), en maar een kleintje gezien in ongeveer 15 minuten (toen zei mijn nek dat ik het zelf maar moest doen…). Het vreemde was wel dat ik de meeste gezien heb waar ik ook veel van de perseiden gezien heb in de vele nachten buiten in augustus (en die vielen me toch wel een beetje tegen. In de begindagen meer gezien dan in de " piekdagen"). De hele lange leonide die ik gezien heb kwam vanuit de buurt van de steel van de grote beer en schoot over mijn huis heen richting zuid/zuidwest. Ik heb vannacht LEO even opgezocht in Stellarium (staat op mijn pc => mooi!) en volgens Stellarium stond LEO vrij laag een stuk meer naar het oosten. Maar ook bij de perseiden kwamen ze soms van compleet andere locaties dan van waar ik ze verwachtte. Ik had verwacht dat ze veel meer vanuit een constante plek zouden komen. Weet jij misschien vanwaar die diversiteit (of een mooie link naar een goed artikel hierover).
  Groetjes Léon
  P.S. de stroomstoring is nu uitgebreid tot ALLE groepen (een zijde van de hele straat ligt eruit). Ze verwachten nog wel een hele tijd bezig te zijn………

Speak Your Mind

*