3 december 2023

Kijk hééél goed naar deze video uit 1977

1977, het jaar dat Commodore met de allereerste personal computer kwam – de Commodore PET, dat punkband The Clash met z’n eerste LP kwam, dat Molukse terroristen een school en een trein in Drenthe kaapten, dat in New York 25 uur lang alle stroom uitvalt – de grote Blackout of 1977. 1977, drieenderig jaar geleden, was ook het jaar waarin onderstaande video werd gemaakt door de Viking Orbiter 1. Op 28 september 1977 om precies te zijn. Een video van slechts 17 seconden, maar je ziet er iets op wat fantastisch mooi is. Goed kijken!

Huh? Zag je alleen wat grijze wolkenvelden, zonder enige beweging? Kijk nog eens, goed kijken zei ik toch? Ah, je ziet dat er iets vaags van links naar rechts door die wolkentoppen scheert. Heel goed gezien! Een beetje langgerekt vlekje trekt langzaam door het beeld, kijk nog maar eens. Dát vlekje is de schaduw van Phobos, één van de twee kleine maantjes van Mars. 😯 De Viking Orbiter 1 keek naar die wolken op Mars, op dat moment een flinke storm veroorzakend, omdat daar beneden de Viking 1 Lander stond. Die lander had zich 20 juli 1976 losgekoppeld van de orbiter en was enkele uren later geland in het gebied genaamd Chryse Planitia (“Gouden Vlakte”). Ruim een jaar later trok die storm over de lander en hield de orbiter angstvallig een oogje in het zeil. Video’s werden toen niet gemaakt (bestonden er in 1977 sowieso al video’s), maar de orbiter nam wel achter elkaar vele foto’s. In 2010 werden al die foto’s door Daniel Macháček bewerkt en tot video gepromoot en toen kwam daar ook die verrassende schaduwovergang van Phobos uit tevoorschijn. Schitterend gedaan hoor! Bron: Planetary Society.

Share

Comments

  1. Nou, ik zag dus nix

  2. Matthijs, heb je je bril niet opgedaan? Ik zal je een hint geven met deze foto: http://www.planetary.org/image/viking_dust_storm_

  3. Rein Kuijper zegt

    Ik moest een paar keer kijken, maar toen zag ik het. Leuk!

    Rein

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: