23 juli 2024

Ariane 5 brengt twee communicatiesatellieten in de ruimte

Gisteravond om 22.27 uur Nederlandse tijd is vanaf Kourou spaceport in Frans Guyana de Europese Ariane 5 ECA raket gelanceerd. Aan boord twee communicatiesatellieten, de Hispasat 1E

Share

Comments

 1. Rein Kuijper zegt

  Volgens mij is het nuttige laadvermogen 9000 kilo.

  Dit geldt voor inderdaad de ECA versie van de Ariane

  Rein

 2. Ter aanvulling op Rein: je hebt diverse types van de Ariane 5 raket: G", "G+", "GS", "ECA" en het meest recent "ES". Afhankelijk van de hoogte waar ze moeten wezen (lage baan om de aarde òf héél hoog in de geosynchrone baan) hebben al die types verschillende laadvermogen. Zie hier voor een overzicht: http://en.wikipedia.org/wiki/Ariane_5#Variants

  De ES kan 21.000 kg omhoog brengen in een LEO (Low Earth Orbit).

 3. Toch nog effe iets heel anders aangaande dit onderwerp….want….hoewel de ik franse taal echt heel erg mooi vind (zoals heel het universum zolangzamerhand wel weet, verplaats mij tenslotte al eeuwen met heel veel genoegen in "het bloempje der franse natie"…den heilige Citroën 2CV!!) vind ik het absoluut geen geschikte taal om een raket mee te lanceren.

  Sorry hoor….maar als je die franstalige countdown aanhoort die bij het energetische hoogtepunt…het ontsteken van de Ariane-raketmotoren (Me dunkt,bepaaldelijk GEEN zielige krachtbron!!)…. gepaard gaat met slechts het duffe woordje "top"….dan vind ik dat toch een beetje klinken als een..eh.. "slap kwakje op een gloeiendhete kachel"..

  Bij voorbaat mijn welgemeende excusses voor deze ietwat..eh..plastische uitdrukking, maar hopelijk begrijpt den geschokte lezer toch wel wat ik hiermede bedoel?!

  In het (amerikaans) engels klinkt het allemaal toch veel theatraler, veel krachtiger, veel dramatischer…..Three, two, one…zero….Ignition….Lift off, we have lift off three minutes past the hour….bla…bla..bla…

  Als zo'n spaceshuttle wordt gelanceerd, als ze het kreng ooit nog aan de praat weten te krijgen tenminste, dan heb je echt het gevoel "dat er wat gebeurd"…en bij zo'n franse Ariane-lancering klinkt het dus allemaal zo ontspannen, zo makkelijk, zo routine, zo saai!!

  Hmmm, of zou het misschien zo zijn dat de ESA het "kunstje genaamd ruimtevaart" wel degelijk veel beter onder de knie heeft dan hun "gevoel voor show" amerikaanse collega's….en dat het voor die knakkers in Frans Guyana "het aanslingeren van een Ariane-raket" net zo'n koud kunstje is als aanslingeren van een Lelijke Eend???

  Deze lancering, te horen in het commentaar, was tenslotte maar 1 dagje uitgesteld….en da's bij de noorderburen in Florida op dit moment wel effe anders!

  En toch….mogen ze voor mij het engels tot de verplichte lanceertaal bombarderen!!

  Waarvan akte…

  Een allen een aangenaam en vooral heel leergierig 2011 toegewenst!

 4. Toen ik die beelden zag en de Franse commentator hoorde was het ook het eerste wat mij op het 'moment suprême' (=top) te binnen schoot: "hé, hij gaat nog helemaal niet omhoog!" Je zien dan pas die motoren ontsteken en enkele seconden later pas gaat dat kreng omhoog. 'Top' betekent bij de ESA dus kennelijk 'zet de lucifer maar aan het lont' en niet 'liftoff'.

 5. Nu is het vanavond toevallig ook nog eens oudejaarsavond en ik weet via de "lokale tam tam" dat jij gisteren gezellig samen met de meiden, of is het tegenwoordig…"gedwongen door je drie compleet knalgekke dochters"…vuurwerk hebt ingeslagen.

  Ik neem aan…eh..beter nog… ik hoop maar, dat daar dan toch GEEN (!!) pakje "siervuurwerk" bij zit met het woord "Arie-ane met lont" erop, want dan kies ik echt subiet het hazenpad.

  Afijn, evenzeer vanaf deze kant veel knalplezier toegewenst…

  Ik kruip vannacht traditioneel weer bibberend onder een steen in afwachting tot het allemaal weer schadeloos voorbij is!

Speak Your Mind

*