26 januari 2020

Stardust-NeXt klaar voor Valentijnsontmoeting met komeet Tempel 1

Stardust-NeXt vliegt langs komeet Tempel 1

Op maandag 14 februari a.s. – yep, Valentijnsdag – maken we een unicum mee: voor het eerst zal een komeet voor de tweede keer worden bezocht door een ruimtevaartuig. Het gaat om de komeet Tempel 1, welke die dag een scheervlucht mag meemaken van de sonde Stardust-NeXt. Op 4 juli 2005 werd deze komeet eerder ‘bezocht’ door een andere sonde, Deep Impact, welke toen een projectiel op de komeet afvuurde, welke inslag vervolgens waargenomen werd door Deep Impact. Op 4 november 2010 scheerde Deep Impact – later hernoemd in EPOXI – langs de komeet Hartley 2. Stardust is ook zo’n kometenjager, want in 2004 bezocht ‘ie al een komeet, te weten Wild 2. Op ingenieuze wijze wist Stardust stof van die komeet te verzamelen en dat stof werd met een speciale capsule naar de aarde gestuurd, waar het werd verzameld en bestudeerd. Vanwege z’n nieuwe doel, komeet 9P/Tempel 1, hebben ze ‘m bij de NASA het achtervoegsel NeXt gegeven. OK, gelijk even toegeven dat ik met die term Valentijnsontmoeting een tikkie heb lopen jokken, want het is op het moment van de dichtste nadering, 05.37 uur Nederlandse tijd, bij ons 15 februari. Maar in de VS is het dan

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.