21 juli 2024

Dit moet je zien: het zonnestelsel als flash-animatie!

De hieronderstaande flash-animatie van het zonnestelsel is echt SUPER! Creatief directeur Piotr Kaczmarek van Dynamic Diagrams heeft ‘m ontworpen en met deze animatie kan je het gehele zonnestelsel in beweging zien op welke willekeurige datum dan ook. Flash wil zeggen dat het ook nog eens interactief is, dus dat jezelf aan de knoppen

Share

Comments

 1. Jos Heddes zegt

  Prachtig mooi gemaakt ja! Maar de tychonian weergave klopt helaas niet volgens mij. vgl bv 11-2-1991 en 20-9-1991 in beide gevallen staat saturnus in de nulde graad waterman. op 11-2 lijkt dit redelijk te kloppen, maar op 20-9 lijkt saturnus wel halverwege de steen bok te staan. Schakelen we dan naar copernican en trekken een lijn vd aarde naar saturnus, blijkt ie toch wel degelijk weer rond die nulde graad waterman te staan! Ik snap het niet. Reacties graag!

 2. Jos, ik heb geen idee hoe dat kan. Maar des te meer reden, lijkt mij, om dat Tychonische systeem maar gauw te vergeten en over te gaan op het Copernicaanse systeem. Ik zie zelf overigens op 20-9-1991 vanaf de aarde gezien Saturnus telkens in Steenbok (Capricornus) staan, zowel in het systeem van Tycho als dat van Copernicus. Geen idee hoe jij vanaf de aarde gezien Saturnus in Waterman (Aquarius) ziet staan.

 3. Jos Heddes zegt

  Hi Jos,

  Relative alignments of the planets don’t work because the model is not to scale. If the orbits of the outer planets were in scale to that of the Earth they would have to be plotted many times further away from the center of their orbit. In this model only the angular movement of the planets around the Sun is exact.

  Posted by Henry Woodbury on February 1, 2011 at 1:09 pm (on Dynamic diagrams)

  m.a.w. Alleen het copernicaanse model geeft een juiste weergave v d werkelijkheid!
  Maar het blijft een prachtig uurwerk.

 4. Anoniem zegt

  Cool van Joel

 5. Een hele mooie animatie , vind het heel jammer dat deze is verwijderd
  Ik wilde mijn kleinkinderen dit laten zien op een leuke manier maar helaas

  Ik hoop dat deze op een of andere manier weer kan downloaden
  Bij voorbaat bedankt
  Groetjes Peter

 6. Rudie, dank je wel! Het werkt nu. 😀 Ik heb wel even de afmetingen aangepast, is nu 800 x 800 pixels.

Speak Your Mind

*