11 december 2023

Een bezoekje aan Radio Kootwijk

Ik was afgelopen week op vakantie met ’t gezin in de buurt van Kootwijk op de Veluwe. Mooie aanleiding om een bezoekje te brengen aan Radio Kootwijk, niet alleen een plaats die hoort bij de gemeente Apeldoorn, maar vooral bekend als de radiozender, waarmee in de jaren twintig de communicatie met het verre Nederlands-Indië verliep. “Hallo Bandoeng, hier Den Haag” waren de historische woorden, die daar als eerste werden gesproken. Voor de astronomie is Radio Kootwijk ook van belang, want van 1951 tot 1955 hebben in Radio Kootwijk Nederlandse sterrenkundigen en radiotechnici – onder wie de bekende sterrenkundige Jan Oort – de radiostraling van waterstofatomen in de Melkweg waargenomen. De radiostraling verraadt de beweging van de waterstofatomen en daarmee hun plaats in het Melkwegstelsel. Met een tot radiotelescoop omgebouwde Würzburg-radarschotel – een door de verdreven Duitsers in de Noordzeeduinen achtergelaten draaibare schotelantenne, geplaatst op de Turfberg bij het radiozendstation -brachten ze als eerste ter wereld de structuur van het Melkwegstelsel in kaart. Meer info daarover vindt je in dit artikel van George Beekman, welk april 1999 in Zenit heeft gestaan. Op woensdag 11 mei a.s. is het precies 60 jaar geleden dat zij voor het eerst radiostraling van waterstofatomen opvingen en daarom zal die dag een officieel informatiepaneel ter plekke worden onthuld. Hieronder een foto van het zendergebouw van Radio Kootwijk, die ik afgelopen woensdag nam.

Bovenstaande info over Radio Kootwijk komt van Wikipedia én van de uitnodiging voor de bijeenkomst 11 mei a.s., waar ik helaas voor verhinderd ben.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d