19 juni 2024

De ‘Multi-Purpose Crew Vehicle’ opvolger van de Space Shuttle

Credit: NASA

Deze week werd door niemand minder dan NASA-baas Charles Bolden bekendgemaakt dat besloten is dat een nieuw te ontwikkelen Multi-Purpose Crew Vehicle (MPCV) de opvolger wordt van de Space Shuttles. Zo’n MPCV zou gebaseerd moeten zijn op de Orion capsule, welke eerder al in het Constellation-programma – dat door president Obama in de prullebak werd gedaan – als transportmiddel van astronauten naar voren kwam. Met de MPCV kunnen met maximaal vier astronauten korte vluchten naar bijvoorbeeld het ISS worden gedaan, maar ook naar een nabije planetoïde of eventueel de maan. Reizen naar Mars zijn er niet mee mogelijk. Hier een handige infografiek met de nodige gegevens over de MPCV, die net als de Orion ontwikkeld gaat worden door Lockheed Martin.

See how NASA’s new Multi-Purpose Crew Vehicle, based on the Orion capsule, stacks up against other crewed spaceships in this SPACE.com infographic. (Image: © Karl Tate/SPACE.com).

OK toegegeven, die MPCV – of hoe die ook in de toekomst gaat heten – gaat natuurlijk niet op eigen kracht de ruimte in. Er zal een draagraket moeten zijn die ‘m omhoog brengt. Mmmmmm, laat mij raden, de Falcon heavy misschien? Bron: Space.com.

Share

Speak Your Mind

*