23 april 2024

SpaceX komt met nieuwe commerciële raket: Falcon Heavy

Credit: SpaceX

Eerst hadden we de Falcon 1, toen kwam de Falcon 9 – yep, ze sloegen voor ’t gemak een paar nummers over – toen kwam de Dragon capsule en nu komt de commerciële ruimtevaartorganisatie SpaceX van Elon Musk met z’n allernieuwste stokpaardje: de superkrachtige Falcon Heavy. Eigenlijk is het een versterkte Falcon 9, welke op 4 juni vorig jaar voor het eerst werd gelanceerd en die op 8 december j.l. de capsule Dragon een poosje de ruimte in bracht. De Falcon 9 wordt voorzien van twee ‘booster-raketten’ aan de zijkant en die produceren bij elkaar een voortstuwing van maar liefst 3,8 miljoen pond. Eh… hoeveel PK is dat? Musk denkt dat het met de Falcon Heavy mogelijk moet zijn om astronauten verder dan de omgeving rondom de aarde te brengen. Door gebruik te maken van meerdere raketten – bijvoorbeeld één met de astronauten en één met de nuttige lading – zou het volgens hem mogelijk moeten zijn om ze naar de maan of zelfs naar Mars te brengen. Wowie, hoezo ambitieus? Musk denkt dat de eerste testvluchten van de Falcon Heavy in 2013 kunnen plaatsvinden. Hier alvast een voorproefje op video:

Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Gerco Wolfswinkel zegt

    Het gaat prima met meneer Musk en ik heb veel bewondering voor z'n SpaceX projecten. Als hij de verwachtingen kan waarmaken – en tot nu toe is dat telkens gelukt – kan hij straks veel goedkoper dan de concurrentie lanceren, en nog meer gewicht de ruimte in tillen ook! Die Falcon 9 heet trouwens zo vanwege het aantal motoren.. 9 dus 😉

    Ben wel benieuwd hoe een private onderneming zich juridisch gaat indekken tegen eventuele ongelukken, mocht het tot vervoer van mensen komen.

  2. De Falcon Heavy is in ieder geval een stuk goedkoper dan de vluchten met een Space Shuttle. Gaat een Atlantis of Endeavour voor één à anderhalf miljard dollar de ruimte in, de Falcon Heavy zal per vlucht 'slechts' $80 – $125 miljoen kosten. Scheelt een stukkie, nietwaar? Dat van het aantal motoren van de Falcon 9 wist ik overigens niet. thanx.

Speak Your Mind

*