4 december 2023

Zonne-observatorium Helios van Christiaan Huygens geopend

Wethouder Koppenol opent Helios door een raket te lanceren

Letterlijk met één druk op de knop is zaterdagmiddag iets voor drie uur door de Papendrechtse wethouder C. Koppenol het zonne-observatorium Helios van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens geopend. Met die knop werd een raket gelanceerd, die een paar meter verderop naast de sterrenwacht van Huygens stond opgesteld en gebouwd is door leden van de de voormalige stichting Rocket & Space. Die stichting van Ger Dörr is ook de hoofdsponsor van de Heliostaat Coronado Solarmax, het instrument met twee spiegels waarmee de zon kan worden waargenomen. Eén spiegel volgt de zon en weerkaatst haar beeld naar de tweede spiegel die gericht staat op een lens.

De Coronado Solarmax heliostaat

Deze vergroot het opgevangen beeld en projecteert de zon binnen in het zonnelab, een omgebouwd tuinhuisje naast de Heliostaat. Daar kan het geprojecteerde zonsbeeld bekeken worden, waarop zonnevlekken en de korrelige granulae van de zon te zien zijn. Na de opening van Helios werd door de voorzitter van de Vogel- en Natuurwacht Alblasserwaard, de gastheer van het verenigingsgebouw waar Huygens z’n activiteiten heeft, een geschenk overhandigd, een zonnewijzer op sokkel. Daarna kon Koppenol met het opzij trekken van enkele vlaggen de heliostaat onthullen en konden alle genodigden in het zonnelab uitleg krijgen over de werking van Helios. De zon zelf liet helaas verstek gaan op deze middag, maar onder het genot van een hapje en een drankje kon iedereen tevreden zijn over de geslaagde opening. De bedoeling is dat Helios een publieksfunctie wordt, die bezoekers van de NVWA – Matenaweg 1 in Papendrecht, vlakbij Wijngaarden – in staat stelt kennis te nemen met de zon. Hieronder een video van de openingshandeling, de lancering van de raket door Koppenol.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: