15 april 2024

Landing Atlantis markeert einde shuttletijdperk (1981-2011)


Credit: NASA/Bill Ingals/Pixabay (https://pixabay.com/nl/photos/atlantis-spaceshuttle-landing-79794/)

Met de landing vanmorgen om 11.57 uur Nederlandse tijd van Space Shuttle Atlantis op Kennedy Space Center in Florida kwam een einde aan een tijdperk dat dertig jaar duurde en dat startte met de lancering van een andere shuttle, de Columbia op 12 april 1981. Samen met Jan Brandt woonde ik de landing van de Atlantis bij in Holland Space Center (HSC) in Mijdrecht, waar @hollandspacecen (Ronald Taams) een landings-tweetup had georganiseerd en waar andere tweeps zoals @timmermansr en @tjaap aanwezig waren. De laatste twee behoorden tot de lucky few die uitgenodigd waren om middels de NASA-tweetup van missie STS-135 de lancering bij te wonen. Hieronder een foto die Ronald Taams maakte van de Tweetup:

Na de landing trakteerde Remco Timmermans ons op een verhaal over zijn belevenissen bij die bijzondere tweetup, voorzien van foto’s die hij en Jaap daar hadden gemaakt. Bij de tweetup in HSC was ook journaliste Jozephine Trehy van het Radio 1 journaal en zij maakte er een reportage van, die hier te beluisteren is. De reportage werd op Radio 1 en Radio 3fm uitgezonden. Voor jan en mij was de allerlaatste landing van de shuttle ook een soort van persoonlijke mijlpaal. Per slot van rekening hadden wij op 12 april 1981 die allereerste lancering van de Columbia voor missie STS-1 met elkaar bekeken, op een zwart-wit TV van Jan. De Engelsman Jonathan Hall was daar ook bij, die wij een jaar eerder hadden ontmoet op het International Astronomical Youth Camp in Havelte. De groezelige foto linksonder is van de Columbia, in ’t midden Jan en ik op de gevoelige plaat gezet door Jonathan en rechts de Atlantis vanochtend.

Afijn, de landing vanmorgen op runway 15 van KSC is goed verlopen. Geen gekke dingen die gebeurden, afgezien van het internet dat een kwartier van tevoren uitviel in het HSC – gelukkig snel en vakkundig opgelost door Ronald Taams – en de shuttle die boven Florida even van z’n koers leek af te wijken, maar toch op het geplande moment landde. Hier de beelden van de landing, als je ’t gemist hebt:

@HollandSpaceCen, bedankt voor het organiseren van de tweetup, @timmermansr, @tjaap en @AtlantisSTS_135 het was leuk met jullie kennis gemaakt te hebben.

Share

Comments

  1. tjonge…sjonge..sjonge….wat stelletje "puberale snotneuzen" waren we toch dertig jaar geleden, zo stoer met die flesjes bier en zo en dan te bedenken dat, in tegenstelling trouwens tot mijn zeer geachte Astro-confrere, ik toen al bier niet te zuipen vond en nu nog steeds niet..ha…ha…!! Gelukkig worden wij nog niet…eh….buiten dienst gesteld om in een museum te worden opgesloten!

    Maar goed, het was inderdaad heel gezellig in Mijdrecht…ook namens mij mijn hartelijke dank hiervoor.

  2. Ja ja, toen waren we nog pubers, tegenwoordig zijn we evenwichtige, verantwoordelijke volwassenen, ahum…. woehahaha 😉

Speak Your Mind

*