29 november 2023

Polygoon-journaal 1943: amateur-telescopenbouwer P.G. Meesters

Voorkant van “Mijn Sterrenwacht” van P.G. Meesters (1943)

Ik kwam via een tweet van @SterrenwachtNL terecht bij een video van het Polygoon-journaal uit 1943, waarin een bezoekje wordt gebracht aan “grondwerker Meesters uit Halfweg”.  Ik heb geen idee wat een grondwerker is, maar ik weet wel dat het hier om Pieter Meesters gaat, de fameuze bouwer van telescopen én schrijver van het boek Mijn Sterrenwacht, dat in hetzelfde jaar als dat journaal verscheen. Ik heb even zitten Googlen op Meesters en kwam de integrale versie van dat boek hier tegen. Altijd handig, zo’n klassieker onder de telescoop-zelfbouwboeken. 🙂 Bij hem thuis in Halfweg had Meesters een eigen sterrenwacht gebouwd en daar bekeek hij met z’n eigen telescopen naar objecten aan de hemel, zoals de maan en open sterrenhopen. Jan Brandt – collega-astroblogger – vertelde mij dat die telescopen van Meesters nog steeds voorkomen en dat er nog grif geld voor wordt betaald. Het zijn de klassiekers onder de klassieke telescopen, garant staand voor kwaliteit. OK, hier dat stukje Polygoon-journaal uit 1943 – hé, da’s hetzelfde jaar als waarin m’n eigen sterrencluppie Chr. Huygens werd opgericht, denk tijdens de video na over de volgende kijkersvraag: waarom werden er veel astronomieclubs opgericht tijdens de tweede wereldoorlog?

Weten jullie het antwoord al? Wat zeg je, nee da’s niet goed. 😉 Het was omdat je in die tijd op bevel van de Duitse bezettingsmacht je lichten moest blinderen. Het was buiten daarom pikkedonker, ideaal voor astronomische waarnemingen dus. Vandaar dat het toen een bloeitijd voor astronomisch Nederland was.

 

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: