23 februari 2024

Een bizarre video van een net zo bizarre wolk

Op Phil Plaits Bad Astronomy kwam ik vandaag deze video tegen van een cumulonimbuswolk, enkele maanden geleden in Singapore gefilmd door Henrik Magnus Ulriksen. Waar het om gaat is het plukje wolken in het midden van het beeld, dat uitsteekt boven de grijze Cumulonimbus, die je onderin ziet. Kijk eerst naar de beelden, daarna een stukje mogelijke verklaring:

Bizar, nietwaar? Is het reflectie in de camera, is er iets met die wolk aan de hand, is het een onverklaarbaar vliegend object? Phil Plait heeft de video ook aan deskundigen laten zien en één van hen is de meteoroloog Walter Lyons. Diens verklaring is dat de snelle beweging in de wolken en de lichteffecten die dat oplevert veroorzaakt wordt door ijskristallen, die zich uitlijnen volgens het elektrische veld van de wolk. In de top van zo’n wolk kunnen sterke elektrische velden voorkomen – verwant met de onweersbuien – en die plotseling ontladen. Oftewel volgens Lyon:

The answer lies in this: ice crystals, especially long needles, tend to become aligned with the ambient electric field. So what you are seeing is sunlight reflecting off ice crystal faces that are constantly being oriented by the developing electric field just above the [cumulonimbus] top. Then there is a discharge in the cloud, and the field collapses momentarily, and the crystals begin to realign again. Then this just keeps happening over and over.

Ik begrijp dat er vaker van dit soort video’s zijn gemaakt en sommigen daarvan kan je zien op de site van Bill Beatty. Merkwaardig fenomeen, nietwaar? Bron: Bad Astronomy.

Share

Speak Your Mind

*