25 juli 2024

Een joekel van een zonnevlek verschenen: AR 1339

Credit: NASA/SDO

Hij heet AR 1339 en z’n afmetingen zijn 80.000 bij 40.000 km. We hebben het over een gigantische zonnevlek, die vandaag aan de noordoostelijke rand van de zon tevoorschijn kwam en die direct door NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO) opgemerkt werd. De grootste zonnevlek die ze in jaren hebben gezien, eentje waarvan de donkere kernen – de zogenaamde umbra’s – al groter zijn dan de aarde. Zonnevlekken als AR 1339 kunnen ook zonnevlammen produceren en eventueel ook daarbij behorende uitstoten van geïoniseerd gas, de Coronal Mass Ejections (CME’s). Deze kunnen op hun beurt weer leiden tot mogelijke verhoogde activiteit van het noorderlicht en tot verstoring van de telecommunicatie. Op 2 november was er al een kleine M4 zonnevlam van AR 1339. De zonnevlek is gemakkelijk in kleine telescopen of verrekijkers te zien, mits voorzien uiteraard van de noodzakelijke filters om het felle en voor je ogen schadelijke licht van de zon te verminderen.

Share

Speak Your Mind

*